Начало България Пеканов подкрепи мерките на Промяната заради парите по ПВУ

Пеканов подкрепи мерките на Промяната заради парите по ПВУ

29
Атанас Пеканов
Снимка: БТА

Бившият вицепремиер по управление на европейски средства в кабинета „Донев“ – Атанас Пеканов, изрази подкрепата си към мнението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ относно необходимите действия за предотвратяване на загуба на средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Пред Нова, той заяви, че страната може да загуби поне 500 млн. лв. от ПВУ поради закъсненията в реформите, необходими за изпълнение на задълженията пред Европейската комисия.

„Успехът на България се изгражда чрез поемането на трудни решения и извършването на трудни реформи. Планът за възстановяване и устойчивост включва разнообразни изменения, за които е необходим значителен труд. Структурирането на програмата е пълно с предизвикателства и съм тревожен, че темата е изоставена по времето на преобразуването“, посочи Пеканов.

Бившият вицепремиер подкрепи идеята на „Продължаваме промяната-Демократична България“ за избора на комисията за борба с корупцията, приемането на закона за личния фалит и закона за докладване на корупция. Според него, без изпълнението на тези три мерки, Европейската комисия ще наложи санкции и ще намали част от плащането по втората вноска.

„Е необходимо да се въведат тези три закона – за сформирането на антикорупционната комисия, за личния фалит и за корупционните сигнали. Това са неща, които трябва да се случат“, посочи той.

Посочи се, че последната вноска по ПВУ е извършена по време на управлението на Атанас Пеканов.

„През 2020 година всички държави-членки се съгласиха за европейските средства, но при условие на извършване на реформи. Задачите за всяка страна бяха определени. Планът беше одобрен по време на кабинета „Петков“. Сега ние следваме стъпките, които се изискват. През 2022 година няма други плащания и трябва да приложим тези три закона, както и други мерки“, допълни Пеканов.

„В случай, че не ги приложим, Европейската комисия ще наложи санкции и ще намали част от плащането по втората вноска. Общият оставащ план е в размер на 10 млрд. лв., а втората вноска е 1,5 млрд. лв. Очаква се да загубим поне 500 млн. лв. поради незавършените задачи. Прави са колегите от ПП-ДБ, че е необходимо да бъдат реализирани тези три закона“, посочи той.

Атанас Пеканов поясни, че целият план е на стойност 12 млрд. лв.

„Досега са развити 2,7 млрд. лв. или 25% по време на управлението на служебния кабинет. След това няма да получаваме повече средства и налице са само още две години. Ние сме на втората вноска от осем“, посочи ексминистърът.

Според неговите думи, страни като Италия, Испания, Гърция и Хърватия вече са получили над 60% от предвидената сума.

„Когато Парламентът беше изцяло контролиран и Асен Василев беше министър на финансите, тогава трябваше да има по-голям акцент върху ПВУ, а не върху Конституцията. Този проблем трябваше да бъде решен по-рано, вместо да променяме законите в настоящия момент, когато имаме променливи мнозинства“, посочи той.

Средствата от ПВУ трябва да бъдат насочени към метрото на София, реновацията на сградите, закупуване на хеликоптери и подновяване на училищни сгради.

„Тези проекти, които няма да бъдат осъществени, не могат да бъдат финансирани“, допълни той.

„Общият оставащ план е 10 млрд. лв., втората вноска е 1,5 млрд. лв., от които очакваме загуба от поне 500 млн. лв. заради недовършените задачи. Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да бъдат проведени тези три закона“, цитиран е Пеканов от „Сега“.

България може да получи общо 12 млрд. лв. от ПВУ, но засега е усвоила само 2,7 млрд. лв. или 25%.

„Оттук нататък няма повече средства, а остават две години. Ние сме на втората вноска от осем“, предупреди бившият вицепремиер. И отбеляза примерите на Италия, Испания, Гърция и Хърватия, които са получили над 60% от предвидените за тях суми.