Начало България „Възраждане“ помпа предизборен рейтинг със закона за чуждите агенти, повечето партии ги...

„Възраждане“ помпа предизборен рейтинг със закона за чуждите агенти, повечето партии ги посякоха

59
"Възраждане"
Снимка: БТА

На предварителната среща преди парламентарните избори, партията „Възраждане“ представи законопроект за наличието на чуждестранни агенти.

Законопроектът се отнася до всички чуждестранни организации с нестопанска цел, които финансово подпомагат български организации.

Партията на Костадин Костадинов твърди, че този закон е основан на американския закон за чуждестранни агенти, приет още през 1938 година.

Също и в Русия се прилага подобен закон, насочен срещу чужди НПО, финансиращи граждански организации и медии.

Това е нов опит на партията на Костадинов да грабне вниманието на избирателите, след като вече бяха приети бързи промени в образователния закон и забраната за „пропагандата“ на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата в България.

Законът не включва санкции, а се базира на прозрачност и публичност, както и в България, поясни Костадинов.

Той отрече твърдението, че законът е копие на руския закон.

Санкции се налагат единствено при нарушаване на закона. Няма санкции за тези, които са чуждестранни агенти или получават финансова подкрепа. Санкции ще бъдат наложени само ако те не съобщават за това или не декларират дейността си, добави той.

В закона се изрично посочва, че помощите, получени за медицинско лечение, не се класифицират като „чуждестранни агенти“, обясни Костадинов и призова всеки, който обсъжда въпроса, първо да прочете закона. Търговските сделки са изключени от обхвата на закона. Рекламните сделки се считат за търговски, поясни Костадинов, като добави, че стипендиите не са обект на закона.

Въпреки това законопроектът не получи подкрепа от някои от останалите групи в парламента.

Пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов поясни, че партията му не се противопоставя на текстовете, но счита, че има „много неща, които трябва да се коригират“ в тях.

Това е част от предизборната кампания. В този парламент просто няма време кога да бъде обсъден и гласуван“, допълни Йорданов.

Против законопроекта се изказаха коалицията ПП-ДБ, ДПС около Делян Пеевски и ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично заяви, че партията му няма да подкрепи тези текстове.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се обявиха категорично против законопроекта на „Възраждане“, определяйки го като „путинистки“ и посочвайки като причина за това заплаха срещу науката и културата, риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции, ограничаване на образователните възможности и опасност за български студенти в чужбина. Промените, предлагани от „Възраждане“, се разглеждат като грубо нарушаване на конституционните права на гражданите.

СПОДЕЛИ

Срещу текстовете се изпречи и ДПС-Пеевски.

Представеният от явно проруската партия „Възраждане“ ужасен законопроект за чуждестранните агенти беше остро осъден от Делян Пеевски, който го определи като провокация към националната сигурност и суверенитет на България.

Текстът отбелязва, че този безпрецедентен опит на транспониране на закони от Русия на Путин в българската законодателна система е неприемлив.

„Опитите за създаване на „черни списъци“ с неудобни личности, организации, медии, училища и университети, както и заплашването на структурите на гражданското общество са характерни за тоталитарните системи. Партиите в парламента ще бъдат преценени според тяхната реакция към този законопроект, като това е силно послание към обществото. Единнието срещу тази заплаха и категоричното отхвърляне на законопроекта са очакваните реакции от отговорните лидери“, подчертава позицията.

В позицията се посочва още, че парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всяко подобно действие, насочено срещу ценностите и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури.