Начало Свят Новите учебни програми в Турция – продължение на ислямизацията на страната

Новите учебни програми в Турция – продължение на ислямизацията на страната

49
Реджеп Тайип Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган.

В Турция започна новата учебна година с разпределение на нова учебна програма за някои класове. В нея думата „морал“ се споменава 59 пъти, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Президентът Реджеп Тайип Ердоган дълго време е насочвал усилията си към възпитаването на „благочестива младеж“. Новата програма е поредната стъпка в тази посока.

„Най-политизираната образователна реформа“

Въпреки че програмата не е била декомпозирана, нищо не е било анализирано и не е насочена към децата, тя се явява като „най-политизираната образователна реформа“ от идването на Ердоган на власт. ФАЦ цитира образователния експерт Суат Кардаш, чиято основна загриженост е, че правителството преследва политически дневен ред вместо да решава актуалните образователни предизвикателства в страната. Тя казва: „Децата ни се нуждаят от по-големи когнитивни умения, а програмата е претоварена с морални принципи, религиозно съдържание и социо-емоционални умения.“ Кардаш още посочва, че концепцията е изготвена без познания за модерната педагогика.

ФАЦ отбелязва, че за последните десет години резултатите на Турция в Програмата за международно оценяване на учениците PISA са се подобрили леко, а и инфраструктурата е била подобрена. Въпреки това, последното сравнително изследване показва, че Турция е значително под средния резултат на 38-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Например, в математиката 39% от турските ученици са в групата с най-лоши резултати, докато само 5% са сред отличниците.

Ердоган продължава трансформацията на държавата

Експертът Кардаш, който е участвал в първата образователна реформа на Ердоган през 2003 г., разказва, че тогава целите бяха насочени към критично мислене, разнообразие и образование, фокусирано върху човешките права, поради амбициите на Турция да се присъедини към ЕС. Днес обаче всичко това е минало. Сега името на реформата е „Образователен модел за столетието на Турция“. С идеята за турско столетие, Ердоган продължава трансформацията на държавата.

Новата учебна програма ограничава значително възможностите на учителите да я приложат спрямо своя клас и училище, посочва Кардаш. Министерството планира нов кръг инспекции. „Те ще проверяват тетрадките на децата и плановете на учителите.“ В Турция вече е имало такива практики преди демократизацията на сектора през 2003 г.

ФАЦ напомня, че образованието в Турция е силно политизирано още от основаването на републиката. Кемал Ататюрк гледал на образованието като инструмент за бърза модернизация на страната и за насърчаване на светско общество. До 2014 г. забраните за феретическите тенденции сред студентите все още са били на място. Това поставя основите за поляризацията на турското общество, която продължава и до днес. Въпреки това, Ердоган променя курса на образованието. От 2012 г. насам религиозните училища (където се обучил и Ердоган) позволяват посещението на по-малки ученици. През 2017 г. беше приета значителна реформа в учебните планове, несъвместима с ценностите на основателя на републиката Ататюрк, както твърдят светски турци. Важността му в учебниците по история и социални науки вече не се подчертава така силно, като се отделя повече внимание на „турско-ислямската цивилизация“. Еволюционната теория е изтрита от учебните планове по биология, а религиозното обучение е разширено и догматизирано.

Уверено по пътя на ислямизацията

С всички тези промени все повече учени учители са били изпратени в частни училища, които вече представляват една пета от общия брой. Въпреки икономическите затруднения в страната, все по-малко семейства могат да си позволят частно обучение. Недоволството от качеството на образованието не само застава на страната на опозицията, но и излиза в резултатите от допитванията. Дори става важна причина за миграцията.

Новата учебна програма уверено следва пътя на ислямизацията, подчертава ФАЦ. Ердоган отхвърля критиките на опозицията и на учителските синдикати с думите: „Няма да позволя на никого да стане между децата на тази страна и религиозните си ценности“.

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.