Начало България „Политико“: Екатерина Захариева ще бъде избрана за еврокомисар от България с ресор...

„Политико“: Екатерина Захариева ще бъде избрана за еврокомисар от България с ресор управлението на кризи

69
Екатерина Захариева
На снимката: министър Екатерина Захариева

Разкритието на „Политико“ показва, че Екатерина Захариева може да бъде назначена за отговорна за управлението на кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, като това предположение е логично, тъй като България не се кандидатира за основните постове.

България предложи две кандидатури – мъж и жена, което означава, че Екатерина Захариева е вероятен избор, тъй като Вон дер Лайен има нужда от повече жени в Комисията за балансиране на половете.

Въпреки това, този пост не е нов за страната ни, защото Кристалина Георгиева ръководеше подобен ресор в предишния мандат на Комисията „Барозу“.

По-рано се спекулираше, че Захариева може да бъде назначена за еврокомисар по регионално развитие или транспорт.

Евродепутатът Радан Кънев предполага, че Вон дер Лайен ще избере жена като еврокомисар от България, за да се постигне балансиран състав от полове в новата Комисия.

Според него е важно професионализмът да бъде над квотите по пол, когато става въпрос за назначенията.

Номинациите на България за еврокомисар включват Юлиян Попов и Екатерина Захариева.

Според официален представител на ЕК, постигането на равен брой мъже и жени като еврокомисари е политически приоритет, като още не е ясно окончателния състав на Комисията.

Вон дер Лайен обеща двуцифрен брой жени в новата Комисия, което подчертава необходимостта от балансиран подход в подбора на кандидатите.