Начало Свят ЕС не признава изборите в окупираните украински територии

ЕС не признава изборите в окупираните украински територии

54
Бахмут
Украинският град Бахмут в източната Донецка област е почти напълно разрушен след няколко месеца кръвопролитни сражения с руските сили. Снимка: АП/БТА

В изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност се казва, че ЕС не признава проведените от Русия т.нар. „избори“ в окупираните украински територии.

Между 6 и 8 септември бяха проведени частични регионални и местни избори в Русия, включително в Крим и в Севастопол.

В изявлението се посочва, че тези т.нар. „избори“ не се признават за валидни и нямат правни последици. Отговорността ще бъде търсена от правителството на Русия и от лицата, отговорни за организацията им.

Преминалите три дни местни избори в Русия завършиха снощи, като привържениците на президента Путин изглежда са на път да спечелят изборите за губернатори в цялата страна. Резултатите вече се тълкуват като вот на доверие за Путин и операцията му в Украйна.

Според първоначалните данни, кандидатите, подкрепяни от Кремъл, очакват да спечелят във всички 21 проведени избори за губернатори и в други регионални и градски избирателни органи.

Действащият губернатор на Курска област води в надпреварата при преброяването на гласовете, а резултатите показват подкрепа към кандидатите, свързани с Путин, в различни региони на Русия.

Изборите вече са тълкувани като подкрепа за Путин и неговата война в Украйна, като бившият президент Медведев подчерта важността да не се губи доверие на гражданите в този период на война.

На други места кандидатите на „Единна Русия“ също печелят, като резултатите в Липецка и Брянска област оформят ясна подкрепа за Путин.