Начало Свят Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради възможна руска атака...

Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради възможна руска атака срещу цели в Украйна

99
Въздушна тревога в Румъния
Снимка: БТА

През изминалата нощ жители на румънските окръзи Тулча и Констанца получиха предупредително съобщение с помощта на системата Ро-Алърт (Ro-Alert) за възможността от падащи от въздуха обекти, предава Диджи24, цитиран от БТА.

Съобщението призовава: „Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от прозорци и външни стени. Очаквана продължителност, 90 минути“.

Диджи24 посочва, че това е първият път, когато подобно предупреждение се изпраща и за окръг Констанца. До момента жителите на Тулча, Браила и Галац са получавали подобни съобщения.

Инспекторатът за извънредни ситуации в Тулча посочи, че предупредителното съобщение е изпратено след като бяха засекли евентуална заплаха от страна на Руската федерация срещу някои цели на украинска територия близо до границата с Румъния. Целта на съобщението е да информира и предпази населението в граничната зона на Румъния.

През миналата година Румъния повече от веднъж съобщаваше за находки на отломки от руски дронове на своя територия след нападения срещу украински обекти на другия бряг на река Дунав, напомнят местните медии.

Днес Украйна и Русия си бъркаха обвинения за въздушни нападения през нощта върху граничните райони, съобщи Ройтерс. Официални лица от Украйна потвърдиха, че двама души загинаха и четирима бяха ранени в Сумска област, докато Русия съобщи за трима ранени цивилни в Белгородска област.