Начало България Православната църква чества Рождество Богородично

Православната църква чества Рождество Богородично

44
Събор на Пресвета Богородица

С празнични богослужения православната църква чества Рождество Богородично. Празникът е познат и като Малка Богородица.

Първият голям празник в православния календар след началото на църковната нова година на 1 септември е Малка Богородица. Той означава първото събитие, свързано с Евангелието – ражда се тази, която ще роди Спасителя на света.

Благочестивите Йоаким и Анна, родители на Дева Мария, дълго време не можеха да имат деца, но Бог чу молитвите им и ги благослови с рожба.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица, и е сред 12-те най-големи религиозни празника в църковния календар.

Според българските обичаи Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жените, които се надяват на помощ от Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един от най-обичаните празници, по време на който се провеждат годишни събори по цяла България. Много църкви и манастири празнуват патронния си празник точно в този ден.

Според традициите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя трябва да избягва шиенето и тъкането, за да предпази децата в дома от болест.