Начало Избор на редактора АНКЕТА: Налага ли се отново българският данъкоплатец да подпомага финансово туристическия бранш?

АНКЕТА: Налага ли се отново българският данъкоплатец да подпомага финансово туристическия бранш?

24
анкета

Тази седмица министърът на туризма Евтим Милошев обяви, че над 633 хиляди небитови клиенти в България ще могат да се възползват от 100% компенсации за цена на електроенергията над 180 лв. за мегаватчас, след одобрение от Европейската комисия. До изказването му се стигна след като браншови организации в сферата на туризма заявиха намерения за протести заради високи цени на електроенергията за бизнеса за месец юли.

Припомняме, че туристическият е най-толерираният бранш у нас. Заради пандемията от ковид-19, ДДС им беше намалено на 10% и до ден днешен не се е върнало на предишните стойности, въпреки че пандемията отмина, и въпреки огромните печалби, които браншът декларира. Освен това, туризмът е най-сивият сектор у нас с огромен брой недекларирани печалби, укриване на заплати, евтина работна ръка и укриване на доходи с цел неплащане на осигуровки.

По този повод от ДЕБАТИ.БГ решихме да попитаме читателите си редно ли е българският данъкоплатец да подпомага един вече силно облагодетелстван бранш, като туристическия.