Начало Свят Папа Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване

Папа Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване

59
папа Франциск
на снимката: папа Франциск

Утре, на 2 септември, папа Франциск тръгва на 12-дневно пътуване из четири отдалечени азиатски държави. Това е най-дългото и най-отдалечено пътуване, което 87-годишният Франциск ще предприеме, откакто стана папа през 2013 г., съобщават световните агенции както и изданието Авенире, цитирани от БТА.

Обиколката е предизвикателство, което цели да докаже на съмнителите в способностите на Франциск да управлява църквата поради здравословния му проблеми и напредналата възраст, че те са в грешка и той все още е способен да изпълнява задълженията си, посочва Франс прес.

Четирите държави, които папата посещава утре, са в Югоизточна Азия и Океания – Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

През това пътешествие папата ще измине близо 33 000 километра (32 814 километра, за да бъдем точни), ще лети около 44 часа със самолет и ще изнесе 16 големи речи, съобщават агенциите и Авенире. Четири от речите ще бъдат в Индонезия, 5 – в Папуа Нова Гвинея, 4 – в Източен Тимор и 3 – в Сингапур. Всички речи ще бъдат на италиански, с изключение на тези в Източен Тимор, където папата ще говори на испански, посочва Авенире.

Пътуването беше планирано за 2020 г., но беше отложено поради коронавирусната пандемия. Сега то ще се състои три месеца преди Франциск да навърши 88 години през декември.

Все пак, преди няколко месеца продължаваше несигурност дали Франциск наистина ще направи това пътуване. По време на Великден папата имаше проблеми с дихателните пътища, а през 2022 г. той беше на инвалидна количка поради проблеми с коляното. Здравето му беше подкопано от грип и той дори отмени някои ангажименти по лекарска препоръка. Преди година папата също претърпя тежка коремна операция. Преди няколко години той претърпя и сложна чревна операция. Дори като млад папа той загуби част от белия си дроб.

Всичко това доведе до въпроси дали е мъдро на Франциск да продължава да участва в големи церемонии и да провежда множество срещи. Нещо, което предизвика загриженост у някои, поясняват представители на Ватикана. Въпреки това, папата реши, че тази година може да се справи с пътуването, докато за следващата година не е толкова уверен, цитира Франс прес.

Самият папа няма намерение да се откаже от никакви протоколни елементи по време на пътуването му в четирите страни. С това 45-ото си пътуване зад граница Франциск става най-възрастният папа в историята на Римокатолическата църква, който пътува в чужбина.

По време на азиатското си пътуване Франциск ще бъде придружен от личния си лекар и двама други медици, без допълнителен медицински персонал, поясни директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни. Според него здравните мерки, въведени при всяко пътуване на папата, са достатъчни. Въпреки това Франс прес напомня, че по време на предишното пътуване на папата в Африка в началото на 2023 г. той беше следван постоянно от болната кола. Вероятно и сега ще бъдат предприети подобни мерки и местните болници ще могат да се включат, макар официално такива информации да не бъдат потвърдени.

В делегацията, която придружава папата, освен обичайните кардинали, епископи и охранители, ще бъдат включени и личните секретари на главата на Римокатолическата църква, съобщава Асошиейтед прес, отбелязвайки, че това е новина.

Натоварената програма на папата по време на пътуването си предвижда и един ден отпуск – в Джакарта след 13-часов полет.

Според професор Андреа Унгар, председател на Италианското дружество по геронтология, това пътуване на папата още веднъж показва неговата ментална сила и илюстрира, че въпреки възрастта си, той все още е способен да действа.

Франциск не е пътувал зад граница от посещението си в Марсилия през септември 2023 г. През миналия ноември трябваше да присъства на световната среща за климата COP 28 в Дубай, но по съвет на лекарите отказа пътуването. Сега обиколката на папата ще бъде част от загрупировката откъм задгранични пътувания през есента, напомня Франс прес. Веднага след завършването на това дълго пътешествие, Франциск ще трябва да посети Люксембург и Белгия в края на септември. През октомври е нареден Синодът за бъдещето на църквата. А през декември папата ще открие официално Юбилея на Римокатолическата църква, който се чества на всеки 25 години и продължава цяла година. Този почит ще доведе в Рим и Ватикана 32 милиона богомолци от цял свят.

Какви са конкретните етапи на обиколката на папа Франциск?

Индонезия – 3-6 септември

Франциск ще стигне в Джакарта, на остров Ява в Индонезия на 3 септември. Джакарта е столицата на най-голямата мюсюлманска страна в света. Католиците са по-малко от 3% от населението, което е около 8 милиона души срещу 242 милиона мюсюлмани.

Диалогът между исляма и християнството ще бъде в центъра на този етап от пътуването на Франциск. Предвижда се междурелигиозна среща в най-голямата джамия в Югоизточна Азия, където ще присъстват представители на шест официални религии – ислям, протестантизъм, католицизъм, будизъм, хиндуизъм и конфуцианство. Същия ден папата ще отслужи миса на стадиона в Джакарта.

В Индонезия нараства дискриминацията срещу религиозните малцинства, особено християните в някои региони. Има случаи на вандализъм върху църкви и преследване на богомилци. Има призиви към правителството да предприеме действия за по-добро зачитане на религиозните свободи.

След папите Павел Шести през 1970 г. и Йоан Павел Втори през 1989 г., Франциск ще бъде третият папа, който посещава индонезийския архипелаг, съдържащ 17 500 острова на разстояние от 5000 километра и простиращ се през три часови зони, цитира Франс прес.

Папуа Нова Гвинея – 6-9 септември

След Индонезия, папата ще посети Порт Морсби, столицата на Папуа Нова Гвинея – многоетническа тихоокеанска държава. В страната има 800 местни езика, почти половината от населението е християнско, главно протестанти. Съществуват и местни вероизповедания със собствени ритуали.

Папуа Нова Гвинея е бивша английска колония с 9 милиона души. Страната често е засегната от междуетническо насилие. През януари имаше смъртоносни протести срещу решението на правителството за намаляване на заплатите.

Посещението на папата в тази страна демонстрира неговата ангажираност към перифериите на християнството. Той може да подчертае нуждата от опазване на околната среда в страна, която страда от обезлесяване и е засегната от природни бедствия.

За един ден папата ще посети град Ванимо в северозападната част на Папуа Нова Гвинея, а след това ще посети богомилци и мисионери.

Източен Тимор – 9-11 септември

Франциск ще бъде първият папа, който ще посети Източен Тимор от обявяването на независимостта му през 2002 г. след векове на португалска колонизация и двадесет и четири години на индонезийска окупация. Източен Тимор е бедна страна с 1,3 милиона души, като 97% от населението е католици. Затова визитата на папата там се радва на голям ентусиазъм.

По време на посещението си в столицата Дили, Франциск ще се с