Начало Свят Първото голямо съвместно интервю на Камала Харис и Тим Уолз е водеща...

Първото голямо съвместно интервю на Камала Харис и Тим Уолз е водеща тема в западния печат

39
Камала Харис
Снимка: БТА

Първото голямо съвместно интервю на кандидат-президентската двойка на Демократическата партия за изборите в САЩ на 5 ноември е тема на западния печат тази сутрин, предава БТА.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която е и кандидат-президент, и кандидатът за вицепрезидент – губернаторът на Минесота Тим Уолз, снощи отговаряха на въпросите на водещата от Си Ен Ен Дана Баш. Интервюто беше записано в ресторант на чернокожи в Савана по време на двудневната обиколка на двойката в ключовия щат Джорджия и беше излъчено в 21 ч. снощи (4 ч. българско време днес).

В интервюто Харис обеща първи приоритет за нейното управление да бъде всички американци да имат икономически възможности. Тя защити променените си позиции по няколко ключови политики и обеща да продължи да подкрепя Израел, отбелязва в своя публикация изданието „Политико“.

Харис не си създаде нови проблеми с гафове в интервюто, но до голяма степен избягваше да обяви и конкретни политики, като вместо това се опита да противопостави своя „нов път напред“ срещу атаките от страна на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, коментира „Политико“.

Вицепрезидентката обяви за свой първи приоритет, ако бъде избрана, „всичко, което можем да направим, за да подкрепим и укрепим средната класа“, включително намаляване на ежедневните разходи на американците и инвестиране в семействата и малкия бизнес. Харис обаче не предложи никакви конкретни планове за постигането на тези цели, а само се позова на икономическия план, който представи по-рано този месец и който включва съживяване и разширяване на елементи от програмата на администрацията на Байдън, които остават недовършени.

Тя защити икономическите постижения на настоящата администрация, но не отговори директно на въпроса смята ли за успешна икономическата политика на Байдън.

„Ще кажа, че е свършена добра работа“, каза Харис. „Има още какво да се направи, но е свършена добра работа“, допълни тя.

Що се отнася до външната политика, Харис също се придържаше към линията на сегашната администрация в Белия дом, като изрази „недвусмислена и непоколебима“ подкрепа за Израел и неговата отбрана. Тя отхвърли призивите на прогресивните и американците с арабски произход да бъдат поставени условия за военната помощ за американския съюзник. Харис призна, че „твърде много невинни…