Начало Култура Започва филмовият фестивал във Венеция. Какво да очакваме?

Започва филмовият фестивал във Венеция. Какво да очакваме?

44
Венеция, Италия
Венеция, Италия

Много знаменитости от Холивуд ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, който стартира в сряда, съобщиха от БТА. Миналата година събитието беше по-слабо поради стачките в Холивуд.

Фестивалът продължава 11 дни и представя най-добрите филми на Холивуд, които по-късно често спечелват множество „Оскари“. През последните три години филмите, представени в Италия, получиха 77 номинации за Оскар и спечелиха 14 статуетки.

Сред звездите, които ще присъстват във Венеция тази година, са Брад Пит, Джордж Клуни, Лейди Гага, Хоакин Финикс, Анджелина Джоли, Даниел Крейг, Никол Кидман, Майкъл Кийтън, Уинона Райдър, Джена Ортега, Уилям Дефо, Тилда Суинтън и Ейдриън Броуди.

„Всички много се радват да се завърнат във Венеция след стачката миналата година. Очакваме най-голямото посещение на червения килим досега“, сподели творческият директор на фестивала Алберто Барбера пред Ройтерс.

През 2023 г., стачката на холивудските актьори принуди много от тях да пропуснат събитието, но тази година някои дори сами платиха разходите си, за да бъдат в Лидо. Феновете се събират, за да видят звездите си на бляскавите премиери.

Филми като „Жокера: Лудост за двама“, „Мария“ и „Queer“ се борят за „Златния лъв“. Фестивалът се открива с „Бийтълджус, Бийтълджус“ на Тим Бъртън и продължава с други интересни заглавия.

Венеция привлича както блокбастъри, така и авторски филми, включвайки тази година и много нови имена. От общо 21 филма в конкурса, един от тях е първият англоезичен филм на Педро Алмодовар с участието на Джулиан Мур и Тилда Суинтън.

„Много вероятно някои от тези филми да бъдат номинирани за Оскар“, каза Барбера.

Още новини за култура – четете тук