Начало България Новите министри на Главчев – полицейски шеф, свързван с Пеевски, дипломат, министерска...

Новите министри на Главчев – полицейски шеф, свързван с Пеевски, дипломат, министерска служителка

69
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“
Тримата нови министри
Снимка: Свободна Европа/БТА

Полицейски шеф, обвинен във връзки с Пеевски. Дипломат. Дългогодишна министерска служителка. Става дума за Атанас Илков, Иван Кондов и Красимира Стоянова, които са трите нови предложения в служебния кабинет на Главчев. Какво знаем за тях?

Атанас Илков, Иван Кондов, Красимира Стоянова. Това са единствените нови имена в кабинета, предложен от служебния премиер Димитър Главчев в понеделник.

Те ще заемат постовете съответно на министър на вътрешните работи, министър на външните работи и министър на транспорта и съобщенията. Президентът Румен Радев каза, че ще подпише указите за назначаването им във вторник, и така още на същия ден предстои те да положат клетви.

Дотук се стигна, след като преди това Радев отхвърли друго предложение за кабинет, в което досегашният вътрешен министър Калин Стоянов запазваше поста си. Той беше обвинен в обвързаност със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

В понеделник Радев похвали Главчев за това, че се е „вслушал в призивите на обществото“ и е направил промяна в състава на служебния кабинет. От ПП-ДБ и „Възраждане“ обаче казаха, че и новият вътрешен министър – Атанас Илков – е обвързан с Пеевски.

„Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски“, каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Какво знаем за Атанас Илков? Кой е той и откъде идват обвиненията за негови зависимости? И кои са другите двама нови министри в състава на кабинета „Главчев 2“? Ето отговорите.

Кой е Атанас Илков

Илков е предложението за нов служебен министър на вътрешните работи. Към момента той е директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Той е завършил право в Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград. В края на миналата година около университета избухна скандал за поставяне на оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Проверка на Министерството на образованието откри редица нарушения в учебното заведение.

Диплома по право от ЮЗУ има и Делян Пеевски, а бившият главен прокурор Иван Гешев и бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ Младен Маринов са докторанти в университета.

Кариерата на Илков в МВР започва през 1987 г. като част от Криминална полиция към РДВР-Пазарджик. След това работи като началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в Дирекция „Национална служба полиция“, началник на отдел “Криминална полиция” към Главна дирекция „Криминална полиция“.

През 2016 г. Илков е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при Областна дирекция на МВР – Плов… Прочети още