Начало България След проверка по повод ареста на Нико Тупарев, Сарафов поиска наказание за...

След проверка по повод ареста на Нико Тупарев, Сарафов поиска наказание за прокурор Франтишек

44
Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

Главният прокурор Борислав Сарафов предлага дисциплинарно производство срещу прокурор Димитър Франтишек Петров за нарушения, установени по време на проверка на дейността му. Сарафов предложи производството във връзка с нарушенията, които са извършени по време на неговата дейност, свързана с ареста на Нико Тупарев, телевизионен продуцент, задържан и обвинен за присвояване на 1.44 млн. лева. Димитър Петров беше наблюдаващият прокурор и по делото, а след ареста на Тупарев, Петров беше командирован в друга прокуратура. Проверката, извършена от прокурори от Върховна и Апелативна прокуратури, показва нарушения при неговата дейност от юни 2021 до юни 2024 г.

Проучването се фокусира върху неоправданите забавяния в разглеждането на дела, липсата на ритъм и интензивност в процесуално-следствените действия и отследяването на контрола спрямо разследващите органи. Петров е виновен в целенасочено поведение, насочено към избягване на законовите изисквания за случайно разпределение на преписките и делата. Това доведе до негова привлекателност в досъдебно производство, където не бяха основание за задържането на лицето 72 часа.

Пручив за допусканите последици от неоснователните действия, свързани с поведението на Петров при някои от досъдебните производства, които включват пране на пари. Той не е осъществявал ефективно ръководство и надзор, което е довело до невъзможност за предприемане на законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

Петров е наблюдавал 41 недовършени досъдебни производства, където е установено забавяне и липса на ритъм, докато в 17 от производствата не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на разследване. Освен това, 83 спрени производства са разгледани, като в 41 от тях не са получени навременни информации от полицията.

Сарафов подчертава в предложението си до Прокурорската колегия, че допуснатите неизправности са породени от липса на ефективно ръководство и забавянето на разследванията. Дисциплинарните нарушения са съгласно закона за специални производства в прокуратурата. Димитър Петров е бил активен в специализираната прокуратура от времето на предишния главен прокурор и представляваше положителни и отрицателни аспекти по време на своята дейност в нейните редици.

Още новини от деня – четете тук