Начало България Държавният глава започна срещите по „домовата книга“

Държавният глава започна срещите по „домовата книга“

49
Димитър Главчев
Снимка: БТА

По време на процедурата за назначаване на временно правителство, президентът на страната проведе срещи и разговори с хора, предвидени в чл. 99, ал. 5 от Конституцията, които могат да бъдат назначени за временен министър-председател, съобщи пресцентърът на президента.

След измененията в Конституцията, президентът може да избере временен министър-председател от сред председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Димитър Главчев, настоящият министър-председател, пристигна първи в президентството за среща с президента Румен Радев. Така започва вторият кръг от разговори на президента за кандидатите за формирането на временно правителство.

„Имам готовност да бъда кандидат за следващ временен премиер. Няма пречки.“ – заяви Главчев след срещата с президента Радев.

На въпрос дали ще остави Калин Стоянов като министър на вътрешните работи, Главчев отговори – все още не е получил мандат за съставяне на временно правителство.

„Не сме обсъждали подробности. Процедурата върви с нормалния си ход, както знаете. Сме обсъждали общи неща. Най-важното е, че ако се стигне до този вариант, аз да бъда кандидатът за следващ временен премиер, имам готовност и нямам пречки за това.“ – каза Главчев.

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви, че проведе сериозен разговор с президента Румен Радев.

„Моята позиция остава непроменена, че БНБ, особено нейният управител, не трябва да се замесва в политически процеси.“ – каза Радев.

„Смятам категорично, че централната банка не трябва да се вплита в политически игри.“ – добави той. Според него централната банка и банковият сектор са от малкото, които функционират добре и стабилно. „Политиците не трябва да се опитват да изпробват тази стабилност.“ – заяви шефът на БНБ.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов вече е изразил съгласието си да предвожда изпълнителната власт до провеждането на предсрочните избори.

Напомняме, че в понеделник Румен Радев заяви, че няма да одобри указа за временното правителство, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината е отказът на кандидата за временен премиер да смени времения министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

 Още информация ще последва!

Вижте още новини от деня тук