Начало Свят Русия обяви фондацията на Джордж и Амал Клуни за „нежелана“

Русия обяви фондацията на Джордж и Амал Клуни за „нежелана“

49
Джордж и Амал Клуни
На снимката: Джордж и Амал Клуни

Руската прокуратура обяви, че Фондация „Клуни за справедливост“, основана от актьора Джордж Клуни и съпругата му Амал Клуни, е „нежелана“ организация поради усилията си да дискредитира Москва с помпозността на холивудския свят, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

От 2015 г. насам Москва е нарекла „нежелани“ десетки чуждестранни организации и по същество ги е забранила с този етикет, отбелязва Ройтерс.

Прокуратурата заяви, че „Фондацията работи с холивудски блясък за дискредитиране на Русия“, без да представи конкретни доказателства, в социална мрежа като „Телеграм“.

Тя допълни, че организацията „активно подкрепя лица, напуснали страната, участвали в забранени екстремистки групи и терористични организации“, цитирайки ТАСС.

Според прокуратурата, организацията пропагандира идеи за наказателно преследване на висшите ръководители в Москва, като публично критикува руското законодателство относно чуждестранните агенти и НПО-та.

Фондацията все още не е коментирала на искане на Ройтерс.

На списъка с нежеланите организации в Русия се включват и медии, политически, културни и религиозни групи, които според Москва са заплаха за националната сигурност.

Още международни новини – четете тук