Начало Свят Преговорите за примирие в Газа продължават и тази седмица

Преговорите за примирие в Газа продължават и тази седмица

24
Дим се издига след израелски въздушен удар по сгради в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа
Дим се издига след израелски въздушен удар по сгради в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа/ Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази мнение, че настоящите дипломатически усилия за примирие в Газа може да бъдат „може би най-добрата, а може би и последната възможност“ и призова всички страни да работят за успеха на споразумението, съобщи БТА.

Преговорите за примирие продължават месеци и ще се развиват по-нататък в Кайро тази седмица, след среща в Доха миналата седмица.

Блинкън ще усили дипломатическите усилия за напредък в преговорите по-късно тази седмица, след представяне на компромисни предложения от САЩ миналата седмица, които посредничещите страни считат, че ще помогнат на враждуващите страни да приближат позициите си.

„Това е решаващ момент, може би най-добрата, а може би и последната възможност да приведем заложниците у дома, да постигнем примирие и да поставим всички на по-добър път към устойчив мир и сигурност“, каза Блинкън пред журналисти преди срещата си с израелския президент Ицхак Херцог.

„Също само тук съм, участвайки в интензивни дипломатически усилия по наредба на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Очаквам всички да се ангажират и да се върдят отрицателните мотиви“, допълни Блинкън.

Досегашните посредници – Катар, САЩ и Египет – все още не са успели да намалят различията достатъчно, за да постигнат споразумение.

След пристигането на Блинкън, Хамас обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху за „провал на усилията на посредниците“ и забавянето на споразумението.

Държавният секретар напомни също, че трябва да се предотврати по-нататъшно ескалация на напрежението в региона. „Също така е важно да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да нарушат процеса, и затова работим за осигуряване на недопускане на ескалация и провокации“, каза той.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че прекратяването на огъня в Газа „все още е възможно“ и увери медиите, че САЩ не се отказват от усилията си.

Израел започна военна операция в ивицата Газа след атаката на бойци от Хамас срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.