Начало Свят Нова столица на Египет ще има първия в света небостъргач, изцяло захранван...

Нова столица на Египет ще има първия в света небостъргач, изцяло захранван с водород

34
Нова столица на Египет ще има първия в света небостъргач, изцяло захранван с водород
Снимка: БТА

Саудитска компания за недвижими имоти планира да започне строителството на първия в света небостъргач, който ще бъде захранван изцяло с водород в началото на следващата година в новата столица на Египет. Сградата с 50 етажа ще изпълни бюджет от 1 милиард долара.

Проектът е иницииран от компанията „Магном пропъртис“, разделение на саудитската индустриална група „Рауаби холдинг“. Целта е да се привлекат международни клиенти чрез сложен дизайн и висока цена.

Компанията се залага на чистия водород, произведен от зелена енергия, за да утвърди позициите на Египет като зелен енергиен лидер в региона.

Новата столица на Египет вече посрещна министерства от юли 2023 г., но все още се работи по инфраструктурата и жп линиите.

Компанията „Магном“ планира да представи подробните детайли за дизайна на небостъргача „Форбс интернешънъл тауър“ и очаква завършването на проекта до 2030 г. Купен е терен за строителството му през 2021 г. в новия бизнес квартал на столицата.

Новата египетска столица е част от амбициозните проекти на президента Абдел Фатах ас Сиси, които доведоха до инфраструктурно развитие, но и до увеличение на държавния дълг и натиск от МВФ за ограничаване на инвестициите.

Според критици, новата столица не обслужва нуждите на обикновените египтяни. Вложените средства за един само небостъргач не са характерни за страната, а общата стойност на бизнес квартала, изграден от китайски компании, е 3 милиарда долара.

Новата кула ще бъде снабдена със система за киберзащита, два ултрабързи ВИП асансьора и хеликоптерна площадка на покрива. Очаква се да бъде първата кула с нулеви емисии в Близкия изток и Северна Африка.

Слънчеви панели върху фасадата на сградата ще генерират около 25% от електроенергията, нужна за работата ѝ, докато останалата част ще бъде осигурена от водород. Финансирането на проекта ще бъде осигурено чрез различни финансови инструменти.