Начало България „Не пазете шефа на КОНПИ!“: ПП-ДБ с декларация за приемане на важни...

„Не пазете шефа на КОНПИ!“: ПП-ДБ с декларация за приемане на важни закони от парламента

44
Лена Бориславова
Лена Бориславова /Снимка: БТА

Партията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова депутатите да подкрепят важни законопроекти след ваканцията, включително изменения в Закона за съдебната власт, процедурите за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя й Антон Славчев.

Това изявление беше направено от Лена Бориславова по време на заседанието на Народното събрание.

„След ваканцията имаме три седмици, за да приемем закон за личния фалит, закон за защита на лицата, които сигнализират, закон за съдебната власт, процедурите за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев“, посочи Бориславова.

Тя призова всички да докажат, че са народни представители, цитирана от БТА.

Бориславова се обърна към ГЕРБ и ги призова да включат тези законопроекти в работата на комисиите си.

„Правната комисия не разглежда законопроектите за личен фалит, защита на сигнализаторите и за съдебната власт, което би предотвратило избора на нов политически подчинен главен прокурор за следващите седем години“, коментира Лена Бориславова. Тя поиска събиране на правната комисия и разглеждане на тези законови предложения.

Бориславова също се обърна към председателя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията от ГЕРБ-СДС.

„Корупцията не се справя с разходки из парламента, нито с бездействие при работата на комисиите в Народното събрание“, заяви тя.

„Нека не защитаваме шефа на КОНПИ, г-н Славчев, който служи за оправдател на г-н Пеевски. Има 80+ подписа за неговата оставка“, коментира Бориславова, като попита защо не е свикано заседание на антикорупционната комисия, за да се гласува оставката му.

Тя изрази загриженост за липсата на включване на правилата за избор на нов състав на КПК в дневния ред на комисията през последните седмици, което е условие за получаване на второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост.

Изявлението на ПП-ДБ породи реакция от ГЕРБ-СДС и обмен на коментари.

Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) посочи, че ПП-ДБ и „Възраждане“ спряха заседанието на парламента, за да блокират работата на временната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото. Той обвини министрите, които трябвало да отговарят за водната криза в 300 населени места, че са се скрили в коридорите на парламента и са си тръгнали поради „елементарни събития“.

„Аз поне изисках доклад за дейността на КПК за последните шест месеца, за разлика от вас, които просто бездействате и пишете статуси във Фейсбук“, коментира Георгиев към ПП-ДБ. Той допълни, че опитите на някои хора да укрепят партийните си ядра дискредитират българския парламент.