Начало България Гайтански и Мавродиев ще бъдат обявени за издирване, прогнозира вътрешният министър

Гайтански и Мавродиев ще бъдат обявени за издирване, прогнозира вътрешният министър

34
Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е възможно Румен Гайтански и Стоян Мавродиев да бъдат обявени за издирване във връзка с разследването, в което той предоставя съдействие на антикорупционната комисия.

Министърът добави, че МВР участва в случая единствено при постъпване на официални постановления.

Продължаваме да помагаме на колегите от Комисията за Противодействие на Корупцията. Предполагам, че предстоят множество процесуални действия, включително разпити и експертизи, които ще се извършват, но ние ще работим само въз основа на официално предадени постановления. Предполагам, че те ще бъдат обявени за издирване. Може би вече това да се е случило, така че в един или друг момент те ще се появят тук. Този случай не е директно отговорност на Министерството на Вътрешните работи и не е обект на наше разследване“, коментира Стоянов, цитиран от БНР.

Вчера служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи претърсиха имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие, Стоян Мавродиев.

Акцията е част от разследване на кредит в размер на около 150 милиона, предоставен на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, където на чело беше Мавродиев.

Кредитът е одобрен през 2019 година и беше гарантиран от фирма, която беше закрита само 8 дни след получаването му и досега не е бил върнат. Парите са преминали през поредица от фирми, голяма част от които директно свързани с Румен Гайтански.

30 милиона от тях са били прехвърлени към банка, към която ТЕЦ Варна, на която Ахмед Доган е почетен председател, имаше задължения. Това обаче се случва години след отпускането на парите и е много трудно да се обвърже Ахмед Доган с тази схема.