Начало Водещи Палестинският президент Махмуд Абас пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган...

Палестинският президент Махмуд Абас пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган ситуацията в Ивицата Газа

59
Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас се очаква да пристигне днес на двудневно посещение в Турция, предават турските медии, пише БТА.

Абас ще бъде посрещнат с официална церемония в Анкара, след което ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Предвижда се лидерите да обсъдят кризата в ивицата Газа, хуманитарната криза в региона и усилията за подпомагане на разселените хора. Преговорите с искане за прекратяване на огъня вероятно също ще доминират в разговорите.

След срещата се предвижда Ердоган и Абас да дадат съвместна пресконференция. Планира се също така Абас да направи обръщение към турския парламент по време на извънредно заседание на 15 август, свикано специално по този повод.

В залата ще присъстват ранените при израелските атаки срещу Газа, които в момента се лекуват в Турция, информира в. „Хюриет“.

Поканата на Турция към Абас последва след речта на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ на 24 юли.

Американският президент Джо Байдън очаква Иран да се откаже от удар срещу Израел като отмъщение за убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, ако бъде постигнато споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа.

Съединените щати, Египет и Катар са домакини на среща утре, посветена на договорянето на примирие. От „Хамас“ обявиха, че няма да участват в разговорите с мотива, че искат работещ план, който да доведе до реализацията на предложението, представено от Байдън през май. От Държавния департамент обаче съобщиха, че катарски представители са уверили, че работят, за да осигурят присъствието на групировката на масата за преговори.

Още международни новини – четете тук