Начало Свят Украинската офанзива: Москва твърди, че е спряла навлизането на сили по-навътре в...

Украинската офанзива: Москва твърди, че е спряла навлизането на сили по-навътре в Курск

44
Евакуация в Русия
Снимка: Министерство на извънредните ситуации на Русия

Украинските сили подлагат на изпитание въоръжените сили на Русия, след като са проникнали на повече от 10 км навътре на руска територия в продължение на над седмица.

Министерството на отбраната на Русия съобщи днес, че е спряло опита на Украйна за по-нататъшно проникване в района на Курск и е нанесло удар в отговор срещу силите на Киев в района на Суми.

Руското министерство на отбраната посочи, че ударите на армейската авиация и артилерията предотвратили опитите на украинските групи да проникнат в дълбочина на руската територия в районите на Общи Колодец, Снагост, Каучук и Алексеевски.

Русия евакуира втора гранична с Украйна област

Също така се твърди, че Русия предотвратила украинска атака близо до Мартиновка в района на Курск, като унищожила две бронирани машини и автомобили, превозващи 15 военнослужещи.

Твърденията на руската страна все още не могат да бъдат потвърдени.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщава, че двама души са били убити при атаката, а над 30 са ранени.

В съобщение на Украйна се посочва, че те не са заинтересовани от „превземане на територия“ в района на Курск и че офанзивата ще спре, когато Русия се съгласи на мир.

Колкото по-скоро Русия се съгласи да възстанови справедливия мир, толкова по-скоро украинските набези на руска територия ще спрат. Докато Путин продължава войната, той ще получава такива отговори от Украйна“, каза говорител на брифинг в Киев.

Операциите на Украйна помагат на фронтовата линия и не позволяват на Русия да премести допълнителни части в Донецк, украински регион под руския контрол.

Руските власти продължават евакуацията на жителите в района на Курск и около него.

Във вторник сутринта жители започнаха да напускат Болшесолдатски район. Регионалният ръководител Владимир Зайцев отбелязва, че евакуацията е доброволна, а до момента не е имало молби за нея.

Докато хората напускат квартал Беловски, ръководителят Николай Волобуев разширява усилията за евакуация, определяйки ситуацията като „много сериозна“.

По информация на губернатора на област Курск Алексей Смирнов са евакуирани около 121 000 души от домовете си.