Начало Свят Какво стои зад внезапната поява и също толкова внезапното бягство на Карлес...

Какво стои зад внезапната поява и също толкова внезапното бягство на Карлес Пучдемон в Каталуния

79
Карлес Пучдемон
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон (в средата) пристига на площад… „Монд“.

Гласуването на кандидатурата на социалиста Салвадор Иля за ръководител на правителството на автономната област Каталуния на 8 август трябваше да постави началото на връщане към някаква форма на стабилност и институционално помирение на областта с централната власт в Испания след 14 години на просепаратистки правителства в Барселона, коментира вестникът. Въпреки това поводът беше помрачен от организираното от Пучдемон представление. Бившият лидер на регионалното правителство, който е отговорен за противозаконния референдум за независимост от 1 октомври 2017 г., изглеждаше нетърпелив отново да се подиграе на испанското правосъдие, което го преследва вече…пропаднали опити да го арестуват. Вместо това, както информацията съобщи, полицията в крайна сметка арестува собствен служител, който се предполага, че е помогнал на Пучдемон да избяга. Това доведе до взаимни обвинения между различните правоприлагащи органи в Испания поради техният общ неуспех да задържат политика, отбеляза медията.

Полицията заяви, че Пучдемон се е възползвал от голямото количество хора около него и успял да избяга с кола, която полицията опитала да спре, но не успяла. Как би могло Пучдемон – известен испански политик и със заповед за арест – да изчезне от едно от най-живите места в Барселона, пита се изданието.

То цитира бивш служител на британското разузнаване МИ6, който обяснява, че за Пучдемон би било лесно да се измъкне от наблюдението на авторитетите, като използва различни техники за отвличане на вниманието на наблюдаващите екипи.

За появата на Пучдемон и последващото му изчезване в Барселона обаче ще решават правоприлагащите органи, които вече арестуваха собствен си служител, който се предполага, че е бил помощник на политика в бягството му. Втори полицейски служител е арестуван по-късно вечерта, а генералната прокуратура заяви, че ще бъдат извършени още арести.

Ситуацията предизвика голямо недоумение в Испания, като консервативната опозиция обвини премиера Педро Санчес в позволяване на „поредно унижение“ на страната. С помощта и на служителите си от полицията, Пучдемон успял да избегне ареста и успешно да напусне Испания за Белгия.

Политическата бъдеще на Пучдемон може да бъде несигурно, но влиянието му върху доверието в политиката и институциите в Испания може да продължи, независимо от личните му амбиции. Неговото поведение може да доведе до допълнителна политическа нестабилност в региона и извън него, заключва изданието.

Източник: БТА

Още международни новини – четете тук