Начало България Горица Грънчарова-Кожарева привика Калин Стоянов

Горица Грънчарова-Кожарева привика Калин Стоянов

74
Калин Стоянов
Калин Стоянов. Снимка: БТА

Горица Грънчарова-Кожарева кани министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на разговор, съобщиха от МВР за БНР.

Стоянов обяви, че беседата беше професионална, но се досеща, че определението за служебен премиер е под политически натиск:

„Има огромно, дори бих казал ‘брутално’ политическо налягане, че аз не трябва да бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство. Откъдето идва налягането е ясно. От последните дни това е факт, но аз смело твърдя, че съм човекът, който е показал, че няма да позволи МВР да бъде политизирано по какъвто и да било начин“.

Служебният министър на вътрешните работи Стоянов добави, че има усещането, че за неговия пост се обсъжда и с други кандидати:

„Това е мое усещане, което взимам от факта, че работя в МВР вече 21 години само и единствено в оперативна среда“.

По време на консултациите на президента с парламентарните групи в четвъртък, от ПП-ДБ настояха няколко пъти следващият служебен премиер да смени Калин Стоянов, защото не е непристрастен при организирането на изборите.

Синдикалната федерация на служителите в МВР призова Горица Грънчарова-Кожарева да бъде разумна в избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи. Подчерта се, че „твърденията, че изборите на 9 юни са манипулирани“, са непряко обвинение и обида към всичките 50 хиляди работници в ведомството“.

Интересно е, че Калин Стоянов практически повтаря изказванията на Делян Пеевски, който вчера заяви, че предложената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева е подложена на политически натиск да смени вътрешния министър. Обаче нито единият от тях не посочва точното източников идващия натиск, както и дали смятат, че ГЕРБ или Промяната могат да влияят върху Кожарева. И работата на вътрешния министър определено не е да прави политически изявления, които сме свикнали да чуваме от Калин Стоянов.