Начало Свят Христо Грозев: Предвиждам нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на...

Христо Грозев: Предвиждам нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на разкрити руски шпиони

54
Христо Грозев
Христо Грозев.

Журналистът Христо Грозев, който се занимава с разследвания, в интервю за БНТ казва, че чуждестранните медии трябва да си изтеглят кореспондентите от Москва, за да не рискат да станат част от обменен фонд, предвиждайки нови арести в Русия. Той прогнозира, че арестите са част от бъдещ обмен на разкрити руски шпиони срещу западни журналисти и опозиционери.

Грозев казва: „Препоръчвам нашите и западни колеги с кореспонденти в Русия да ги изтеглят. Риска е голям, защото ползите от наличието на представител в Москва в момента не са толкова значими, колкото риска от арест.“ Това мнение идва след ареста на Еван Гершкович, който беше осъден за шпионаж в Русия.

В интервюто Грозев споделя своя опит с западните власти при провеждането на преговори за обмен на затворници с Русия, като посочва, че събитията около размяната на затворници на 1 август показват стратегията на руските власти. Той разкрива и кратка история на преговорите, които включват имената на затворниците и освободените лица като Пол Уилън, Еван Гершкович, Владимир Кара-Мурза и други.

Според Грозев, обменът на затворници между Русия и Запада е резултат от дългогодишни преговори и включва големи имена като Вадим Красиков – агент на руските тайни служби, който беше в затвор в Германия за убийство.

Освен това, Грозев разкрива и детайли за преговорите между САЩ и Русия за обмена, включително как добавянето на Германия към диалога промени изхода на преговорите. Отбелязва се също паниката в САЩ и Русия преди предстоящите президентски избори.

Още новини от деня – четете тук