Начало Свят Ултрафини частици от замърсяването в градовете причиняват преждевременна смърт, сочи проучване

Ултрафини частици от замърсяването в градовете причиняват преждевременна смърт, сочи проучване

39
мръсен въздух

Проблемът с замърсяването на въздуха в Канада, причинен от ултрафини частици от транспорт и промишленост, според ново изследване причинява 1100 преждевременни смъртни случая в Монреал и Торонто годишно, съобщи АФП.

Тези много малки частици проникват в дълбоките дишателни пътища и кръвоносната система, което може да доведе до сърдечни заболявания, проблеми с белите дробове и дори рак, посочи университет „Макгил“.

Изследване, проведено за периода 2001-2016 г. в части на Монреал и Торонто, показва, че районите близо до големи пътища и индустриални зони имат по-високи нива на ултрафини частици.

Статистически методи са използвани, за да се установи връзката между излагането на ултрафини частици и риска от смърт, като резултатите показват увеличение от 7% в риска за жителите на зони с високо ниво на замърсяване.

Изследователите призовават за спешни регулаторни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в градовете, като подчертават нуждата от внимателно наблюдение на ултрафините частици, които са по-вредни от по-големите PM10 и PM2.5.

Тази научна работа е първата, която разглежда специфичното влияние на ултрафините частици върху здравето, като подчертава важността на борбата срещу този вид замърсяване.