Начало България Ден на града отбелязват жителите на Земен днес

Ден на града отбелязват жителите на Земен днес

79
Ден на града отбелязват жителите на Земен днес

Ден на града отбелязват жителите на Земен. Празникът местните хора посвещават на първия влак, преминал на 9 август 1909 г. през бившето село Белово (днес Земен), припомнят от общината.

Датата е свързана с прокарването на железопътната линия София – Перник – Кюстендил и с построяването на гара Земен. Тези събития се смятат за преломен момент в историята на региона и в поминъка на неговото население, разказват от общината.

Тази година празникът е двоен за земенчани, тъй като се навършват и 50 години от обявяването на Земен за град. Тържествата тази вечер започват в 19:30 ч. с водосвет за здраве на централния градски площад. Официално ще се връчат и званията „Почетен гражданин“. За веселието на присъстващите ще се погрижат дует „Аморе“ и сръбският изпълнител Драган Коич Кеба. Празнична заря ще даде красив завършек на честванията. 

Проявите по повод Деня на Земен започнаха още в началото на седмицата. Програмата бе съпътствана от кино прожекции на открито за деца и възрастни, откриване на фотодокументалната изложба „Земен в миналото“, представяне на стихосбирка на местен автор, отбелязване на златна сватба на няколко семейни двойки от града и др.