Начало Спорт И Магомед Рамазанов донесе златен олимпийски медал за България

И Магомед Рамазанов донесе златен олимпийски медал за България

104
Магомед Рамазанов
Снимка: БТА

Българският борец Магомед Рамазанов спечели златото в категория до 86 килограма свободен стил в Олимпиадата в Париж. Той донесе трета олимпийска титла на България във френската столица, съобщи БТА.

Рамазанов триумфира във финала срещу шампиона от Олимпиадата в Рио 2016 и сребърния медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати (Иран).

Язданичарати, който е трикратен световен шампион, претърпя контузия в дясното рамо в самото начало на мача, като три пъти медицински лица влязоха на платнището, за да му помогнат. Българският борец грабна аванс с 1:0 след точка за пасивност на опонента. В началото на втората част от двубоя лекарите помощник два пъти на иранеца, но той си продължи усилията. В края на срещата съперникът изравни, след като му бе дадена точка за пасивност на Рамазанов. Следващите атаки на българина за по 2 точки в крайната минута му донесоха победата.

Бронзовите медали бяха връчени на Аарон Маркел Бруукс (САЩ) и Даурен Куруглиев (Гърция).

Бруукс победи с 5:0 Джаврайл Шапиев (Узбекистан) в първия малък финал, а Куруглиев се наложи срещу Майлс Назем Амин (Сан Марино) с 5:4 във втория, пречупвайки възможността на съперника за бронз на втори пореден олимпийски турнир.

Роденият в Дагестан на 31 години боец стартира за България от този сезон и преди това спечели сребро на Евро 2020 в Рим, като състезател за Русия.

Той е единственият представител на страната в свободната борба на олимпийския турнир в Париж.

Вчера семен Новиков спечели пъвото злато за борбата в България от триумфа на Армен Назарян в категория до 58 килограма класически стил на Игрите в Сидни през 2000 година.

Тежкоатлетът Карлос Насар осигури втора титла за страната в Париж след победата си с два световни рекорда в 89 килограма класически стил по-рано днес. Сребърното му отличие дойде на Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, като това допълни бронзовите медали от четвъртък на таекуондистката Кимиа Ализаде в категория до 57 килограма, на Божидар Андреев в категория до 73 килограма в тежка атлетика и на Хавиер Ибаниес в бокса за категория до 57 килограма.

България има двама финалисти в олимпийския турнир по борба за първи път от 24 години, кога Назарян и Серафим Бързаков на 63 килограма свободен стил достигат до срешата за златото.

Последната титла в свободната борба бе спечелена от Валентин Йорданов при 52 килограма на Олимпиадата в Атланта през 1996 година.