Начало Свят Доналд Тръмп готов за ТВ дебат с Камала Харис

Доналд Тръмп готов за ТВ дебат с Камала Харис

34
Камала Харис и Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Доналд Тръмп, бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом, се съгласи да участва в дебат с вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис на 10-ти септември.

Съгласието на Тръмп за дебата с Харис по телевизия ABC беше дадено по време на пресконференция в имението му Мар-а-Лаго, след среща с представители на големи медии. Той критикува Харис, че „не е получила нито един глас за президент“, наблягайки, че не е взела участие в предварителни избори. Тръмп допълни, че Байдън има право да се кандидатира за нов мандат, но Демократическата партия му го е отнела.

Първоначално Тръмп отказваше да участва в дебата по ABC, цитирайки съдебното дело срещу медията. Той предложи още две дебати през септември – по телевизиите Фокс и NBC, но засега Харис е потвърдила само участието си в ABC. Впоследствие обаче стана ясно, че тя е отворена за допълнителни медийни дебати с Тръмп.

На въпрос какво ще направи, ако Харис се съгласи само за дебата на ABC, Тръмп заяви:

„Не знам как ще стане това. Бихме искали да проведем три дебати“.

Камала Харис разговаря с репортери за първи път от септември, когато стана ясно, че тя ще бъде най-вероятният кандидат за президент на Демократическата партия.

През последните дни тя беше критикувана от републиканците за липса на появявания в медиите и за липса на официални пресконференции или интервюта.

„Разговорах с екипа си и планираме интервю преди края на месеца“, каза Харис.

Точно тогава се разбра, че Харис изпреварва Тръмп с 42% спрямо 37% в изборите за президент на САЩ на 5 ноември, според проучване на Ipsos, цитирано от Ройтерс.

Проучването показва, че преднина на Харис се е увеличила от юли насам, когато тя водеше с 37% спрямо 34% за Тръмп, според Reuters/Ipsos.

Анкетата е проведена между 2-7 август сред 2045 възрастни американци.

Също така, 4% подкрепят независимия кандидат Робърт Кенеди младши, в сравнение с 10% през юли.

Отбелязваме, че Харис се включи в кампанията на 21 юли, след като 81-годишният Джо Байдън прекрати своята. Той я подкрепи след катастрофално състезание с Тръмп на 27 юни.

Източници: БНР, БТА, „Ройтерс“

Още международни новини – четете тук