Начало Свят Напрежението между Иран и Израел: Какви са възможните сценарии?

Напрежението между Иран и Израел: Какви са възможните сценарии?

44
Карта на Иран с отбелязана столицата Техеран.
Карта на Иран с отбелязана столицата Техеран. Снимка: АП/БТА

Смъртта на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран и на водещата фигура на „Хизбула“ Фуад Шукр в Бейрут предизвика ужас в Близкия изток. Възникна усещане, че иранците вероятно ще реагират с атака срещу Израел, която може да доведе до обща регионална война.

Мнозина вярват, че Израел е виновен за убийствата и поели отговорността за тях. След месеци на разрушителни атаки върху Газа, където загинаха почти 40 000 палестинци, и предишни ескалации както срещу Иран, така и срещу съюзника му „Хизбула“ в Ливан, има опасения за бъдещето. Страхува се, че Ливан може да бъде изложен на риск от атака в случай на продължаващ конфликт.

Скоро след убийствата на Хания и Шукр, все още не е извършена голяма атака срещу Израел, а дипломатите се опитват да предотвратят ескалация.

Иранците обещаха да реагират. Говорителят на Министерството на външните работи Насър Канаани заяви в понеделник, че регионалната стабилност може да бъде възстановена само чрез „наказание на агресора и спиране на авантюризма на ционисткия режим в Израел“.

Сега въпросът е – какъв ще бъде отговорът? Ще бъде ли мериторен и ще се стреми към избягване на регионална война (както в последния случай, когато Иран чувстваше, че трябва да реагира на израелска атака през април). Или лидерите на Иран ще решат, че последните атаки изискват по-решителен отговор, дори ако това рискува по-голям конфликт?

Напрежението достигна тока

Убийството на Хания повдигна напрежението до най-високата точка от миналия октомври, когато атака на Хамас доведе до голям брой жертви в Израел и плен на множество хора. Израел отговори с разрушителна война срещу Газа, която принуди милиони хора на бягство и доведе до смъртта на хиляди палестинци.

По-малко от 24 часа преди убийството на Хания, Израел уби Фуад Шукр, член на Хизбула, и няколко цивилни лица в Бейрут. Израел обвини Шукр за нападението в окупираните Голански възвишения, при което загинаха много деца. Хизбула отрекоха участие в атаката.

От октомври до момента, Израел уби най-малко 39 командири и високопоставени членове на „оста на съпротивата“ – мрежата, противопоставяща се на хегемонията на САЩ и Израел в региона. „Изчезването на командири и висшите лидери на оста на съпротивата е малко вероятно да доведе до прекратяване на конфликтите по границите на Израел или да представлява заплаха за противниците му,“ пише специалист по Близкия изток.

Нетаняху призна вероятността от отговор на Иран, като подчерта, че са готови за всички сценарии. Говорейки за атаката в Бейрут, той заяви: „Ние изметохме сметката си с Шукр и ще го направим и с всеки друг, който ни нарани. Всеки, който вреди на нас или нашите граждани, ще плати скъпо.“

Възможност за разумно поведение на Иран

Отговорът на Иран е неизбежен, но се очаква да бъде умерен, смятат анализатори. Въпреки че убийството на Хания на иранска територия беше обида за правителството, това не означава, че Иран желае широка регионална война с Израел и САЩ.

Иран е разделен между поддръжници и реформисти. Новият президент Пезешкиан е сравнително нов на политическата сцена и е назначил опитни министри и посредници. „Играта, която иранците сега играят, е как да се отплатят, без да предизвикат нов конфликт,“ каза експерт.

Макар Иран да обяви „сурово отмъщение“, дипломатическите усилия убеждават мнозина, че страната не търси разширяване на конфликта. Все още поддръжката към посредниците подсказва волята за мир. „Иран комуникира с почти всички в региона, с изключение на Израел, както и с много други страни извън този регион“, заяви политически анализатор.

„Нетаняху иска война с Иран“

„Израел и Нетаняху не съзнават спада в своето международно положение през последните 10 месеца,“ каза анализатор. САЩ подкрепят Израел материално и военно, но призовават регионалния си съюзник да не предприема неосмислени действия. Отговорът на Израел беше убийството на Хания.

През май проучване показа, че само 32 процента одобряват работата на Нетаняху. Процесът срещу него беше отлаган от войната в Газа. Междувременно прокурор от Международния наказателен съд иска ареста на Нетаняху за предполагаеми военни престъпления.

Спирането на боевете ще укроти напрежението между Израел и неговите противници. Регионалните сили следят нататък как убийствата на Хания ще влияят на преговорите.

Все още стои въпросът дали Нетаняху има апетит за война с Иран и дали има друга алтернатива. Все пак, ако Иран намери правилния баланс в отговора, тотална война може да бъде избегната. Вместо това, напрежението с Иран ще остане и ще провокира Израел чрез регионалните му съюзници, предполагат анализаторите.

„Хизбула“ и „остата на съпротивата“

Следим ефектите от убийствата на Хания и Шукр и как те влияят на регионалната обстановка, особено в контекста на съюзниците на Иран като „Хизбула“.

Израел трябва да се подготви за отговора на тези съюзници, особено след убийството на Шукр. Лидерът на Хизбула настоя, че отговорът е неизбежен, след като Израел „прекрачи червената линия“.

Така че въпросът сега е дали Иран ще сътрудничи със своите съюзници от „остата на съпротивата“, или всяка група ще действа самостоятелно.

Политолог посочва, че Хизбула и Иран най-вероятно ще си сътрудничат за отговора си, преценен да бъде стратегически и да избегне допълнителна ескалация.

Ако Иран успее да намери правилния път в отговора си, това би могло да избегне тотална война в региона. „Чрез координацията си, Иран демонстрира общ интерес срещу Израел,“ казва анализатор. „Все пак, стратегическите изчисления на Иран показват, че отговорът трябва да избегне нов регионален конфликт.“

„“*Текстът е публикуван в „Ал Джазира“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.бг

Още актуални анализи – четете тук