Начало Спорт Двете боксьорки от съмнителен женски пол продължават на Игрите

Двете боксьорки от съмнителен женски пол продължават на Игрите

29
Снимка: АР
Снимка: АР

Две жени боксьори, Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тин от Тайван, се състезават в Игрите в Париж и няма да бъдат дисквалифицирани, въпреки споровете около техния пол. Те успяха да стигнат до полуфинала и вече са гарантирали си бронзовите медали.

През 2023 г. двете спортистки бяха дисквалифицирани от Световното първенство поради проблеми с половата им идентичност. Въпреки това, на Олимпийските игри МОК реши да не ги дисквалифицира, в подкрепа на тяхната участие в турнира.

Международната боксова организация настоява Олимпийският комитет да вземе позиция по случая, докато президентът Умар Кремльов изрази идеята за прекратяване на женския бокс. Въпреки това, МОК остана на страната на спортистките и не изисква тестване за полова принадлежност в рамките на турнира.

„Жените са се състезавали в международни събития през последните шест години и не е възникнало никакво безпокойство. Те са подходящи за участие и ще продължат да участват“, заяви говорителят на МОК.

Според него изискванията за повторни тестове от боксовата организация са неоснователни, тъй като подобни практики са незаконни. Такава позиция бе взета и на предишните Олимпийски игри в Токио 2020 и Рио 2016.