Начало Свят Британският премиер свика спешна среща заради протестите в страната

Британският премиер свика спешна среща заради протестите в страната

29
Великобритания
Снимка: БТА

Киър Стармър, министър-председател на Великобритания, събра кризисна среща с полицейските началници днес, съобщи БТА.

Срещата беше наредена след няколко дни на антимигрантски протести, които включваха подпалване на сгради и превозни средства, като целта бяха хотели, където живеят кандидати за убежище.

Протестите започнаха след смъртната трагедия в Саутпорт, където трима момичета бяха убити с нож. Досега 420 души са били арестувани по време на демонстрациите.

Антиимигрантски и антимюсюлмански групи използваха случая, разпространявайки лъжлива информация онлайн, че убиеца е радикален ислямист, пристигнал недавно в страната. Въпреки това полицията потвърди, че нападателят е роден на местността и инцидентът не се счита за терористичен акт.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър осъди насилието, обвиняйки протестите в създаване на расова омраза. Те атакуваха полицаи с тухли, обират магазини и нападаха джамии и бизнеси, принадлежащи на азиатци.

Протести бяха проведени в Ливърпул, Бристъл, Тамуърт, Мидълзбро и Белфаст, като на протестите участваха главно млади мъже с маски, изказващи се със скандирания като „Спрете лодките“, което се отнася до мигрантите, пристигащи на лодки по бреговете на страната.

В Родъръм, Северна Ирландия, протестиращи опитаха да проникнат в хотел, където са настанени хора, търсещи убежище.

Полицията обвини известни личности, че разпространяват лъжлива информация онлайн, което подпалило насилието. Един от тях беше активистът Стивън Яксли-Ленън, ръководител на антиислямска организация, обвинен в предаване на фалшива информация в социалната мрежа „Екс“.

„Всички ви мамят“, написа Яксли-Ленън с псевдонима си Томи Робинсън. „Опитват се да обърнат хората против мен. Нуждая се от вас, вие сте моят глас“, допълни той.

Собственикът на „Екс“ Илон Мъск също си надраска роля в насилието, изразявайки мнение, че „гражданската война е неизбежна“ след събитията във Великобритания.

Още международни новини – четете тук