Начало Свят Украйна вече разполага с американски изтребители Ф-16

Украйна вече разполага с американски изтребители Ф-16

54
изтребители Ф-16
Снимка: БТА

Пилотите от Украйна започнаха да излитат на изтребители F-16 над страната, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от БГТ и Ройтерс. Влетяха вчера дългоочакваните военни самолети от американско производство – повече от 29 месеца след руската инвазия в страната.

Зеленски потвърди доставката на самолетите по време на среща с пилоти във въздушна база, впечатлявайки ги с два от самолетите на земята и още два в небето над тях.

„F-16 са в Украйна. Ние ги притежаваме. Гордея се с момчетата ни, които управляват тези самолети и вече ги използват в нашата страна,“ каза Зеленски от неопределено място заради сигурността.

Доставката на изтребителите е важна стъпка за Украйна във войната, но все още не е ясно колко от тях са на разположение и какъв ще бъде техният ефект върху военната защита и полето на битката.

Русия заплаши базите, където се помещават самолетите, и обяви намерение да свали F-16 от небето.

F-16, произведени от „Локхийд Мартин“, бяха дълго желани за Украйна поради своята мощ и достъпност по света. Те имат 20-милиметрово оръдие и могат да носят бомби, ракети и снаряди.

Зеленски сподели, че все още липсват достатъчно обучени пилоти и самолети за използването на F-16 в Украйна.

„Положителното е, че очакваме още F-16… много момчета вече се обучават,“ каза той.

Той призова за разширение на обучителните програми и за украинските пилоти, и за техническия персонал.

Досега Украйна разчиташе на стари съветски самолети, които бяха по-слаби от по-модерния и по-голям въздушен флот на Русия.

Москва използваше тази предимство, за да извършва ракетни атаки с далечно действие по цялата Украйна и да обстрелва украинските фронтови позиции с хиляди управляеми бомби в подкрепа на своите сили, които бавно напредваха от изток, пише Ройтерс.

„Това е нов етап в развитието на военно-въздушните сили на украинските въоръжени сили,“ каза Зеленски. „Направихме много, за да преградим украинските сили към нов авиационен стандарт – западната военна авиация,“ каза той, указвайки, че са се проведели стотици срещи и дипломация за закупуването на F-16.

„Често чувахме ‘това е невъзможно’ като отговор, но все пак превърнахме нашата амбиция, нашата отбранителна нужда в реалност,“ добави той.

Не е ясно с какви ракети са оборудвани самолетите. По-дълъг обхват на ракетите би дал по-голям ефект върху полето на битката, според военните анализатори.

Зеленски също изрази надежда, че чрез разговори в Съвета НАТО-Украйна ще убеди съседните държави от НАТО да се включат в усилията за отбрана от руски ракети, изстреляни към Украйна.

„Това е още един инструмент, който бих искал да използвам, така че страните от НАТО да обсъждат възможността малка коалиция от съседни държави да сваля вражески ракети,“ каза той.

„Това решение вероятно е трудно за нашите съюзници. Винаги се страхуват от прекомерна ескалация, но ние се борим с това (руската агресия),“ добави той

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски посочи, че самолетите ще спомогнат за оцеляването на украински войници.

„Това означава, че повече окупатори ще бъдат унищожени,“ написа Сирски във „Фейсбук“. „Това означава повече свалени ракети и самолети, използвани от руските престъпници за нападения срещу украински градове,“ добави той.

Още международни новини – четете тук