Начало Любопитно Колко галактики съдържа Вселената?

Колко галактики съдържа Вселената?

54
Вселена, Вселената

Днес учените могат да наблюдават само няколко процента от вселената, но това им е достатъчно, за да изчислят броя на галактиките в нея. Това изчислиха астрономите от Планетарния институт в Аризона, цитирайки Лайв Сайънс.

За тези изчисления екипът е използвал два метода. Единият се основава на големината на вселената и масата на галактичните структури.

Възрастта на вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през това време космосът се е разширявал, общият обхват на вселената следва да е 46 милиарда светлинни години.

След като определиха горната и долната граница за масата на галактиките, учените изчислиха, че във вселената може да има до един-два трилиона галактики.

Астрономите използваха и втори метод, базиран на данни от космическия апарат „Нови хоризонти“. Сондата събра информация за общото количество светлина и изчисли колко галактики са необходими, за да светят с такъв интензитет.

Базирайки се на тези наблюдения, учените изчислиха, че във вселената може да има сто пъти по-малко галактики отколкото предполага първото изследване – 100-200 милиарда.

„Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница“, казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.

Още любопитни новини – четете тук