Начало България „Борисов ще си носи пълните последствия“: ИТН хвърлиха вината за отиване на...

„Борисов ще си носи пълните последствия“: ИТН хвърлиха вината за отиване на избори върху ГЕРБ

114
Тошко Йорданов, ИТН
Снимка: БТА

Във „Има такъв народ“ поставиха отговорността за решението за предсрочни парламентарни избори при ГЕРБ и подкрепиха аргументите на ПП-ДБ за влиянието на Делян Пеевски върху лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това стана ясно днес след потвърждение от ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят ново правителство, което защитават още от първия проучвателен мандат.

„Има такъв народ“ (ИТН) заяви, че решението беше предизвестено и взето предварително, според Станислав Балабанов.

Политическата отговорност, която днес пое Бойко Борисов, ще бъде тежка и ще носи пълните последствия“, каза Балабанов.

Балабанов подчерта, че по време на разговорите между ИТН и ГЕРБ-СДС бяха обсъдени важни приоритети за държавата, но, както той посочи, „някаква сянка над първата политическа сила“ спря скрила желанието за експертиза.

Един човек – Делян Пеевски, предизвиква желанието за бързи избори в държавата. Съгласно това, което виждам в общественото пространство, се питам дали сянката на Делян Пеевски над лидера на първата политическа сила не е твърде голяма. Тези въпроси ще бъдат разкрити от обществото много скоро“, подчерта Балабанов.

Постигна се нормалност в Народното събрание, което „Има такъв народ“ считат за заслуга си, като проявили държавническо поведение и визия. Оценката ще бъде направена от българските граждани, които вероятно няма да простят лични и партийни интереси“, заяви Балабанов относно разговорите на ИТН с политическите сили.

„Служебният кабинет е тема, която последва след събитията днес. Дадохме възможност на всички политически формации в тази седмица да действат държавнически. Някои го направиха, други не оповестиха позиция. Отговорността на първата политическа сила и на нейния лидер беше да покажат държавническия си дух в този тежък политически момент“, допълни той.

Днешната среща между ИТН и ГЕРБ-СДС продължи около три часа и обхвана различни теми от областта на държавното управление.

Вижте още новини от деня тук