Начало България „Правосъдие за всеки“ към депутатите: Старият ВСС ще опита да избере нов...

„Правосъдие за всеки“ към депутатите: Старият ВСС ще опита да избере нов главен прокурор. Спрете ги!

29
ВСС
Снимката е илюстративна

Висшият съдебен съвет (ВСС), който от две години е с изтекъл мандат, се готви да започне процедура за избор на нов главен прокурор през август.

Предупреждението идва от инициативата „Правосъдие за всеки“, които изпратиха декларация до партиите в Народното събрание.

В декларацията се посочва, че с пропадането на промените в конституцията относно съдебната власт, старият ВСС вече може да стартира процедурата.

Според „Правосъдие за всеки“, възстановяването на стария ВСС се очаква да води до провеждане на избори за нов главен прокурор и председател на ВАС, като се очаква цялата процедура да започне през август.

Процедурата беше започната през юни 2023 година, но беше спряна до решението на Конституционния съд по делото, започнато от бившия главен прокурор Иван Гешев.

След решението на 26.07.2024 г. (Решение 14/2024 г.), с което бе отхвърлено искането на Иван Гешев, няма пречки за ВСС да възобнови процедурата по избор на главен прокурор.

Из „Правосъдие за всеки“ предупреждават, че провеждането на процедура за избор на главен прокурор от настоящия състав на ВСС ще бъде тежък удар за правото и демокрацията и ще подкрепи съмненията за задкулисни уговорки и изпълнение на политически поръчки.

ВСС само си е признало, че е действало под натиск за освобождаването на Гешев

Голяма част от членовете на ВСС признават, че са действали под натиск при избора на Гешев за главен прокурор. Те изпълниха външна поръчка и при освобождаването на Гешев и избора на заместника му Борислав Сарафов“, се посочва в декларацията.

От „Правосъдие за всеки“ припомнят, че недосегаемостта на главния прокурор е възстановена и той отново е безконтролна фигура в държавата.

Ако настоящият състав на ВСС започне процедура за избор на главен прокурор, това ще бъде скандално провокативно и опасно за върховенството на Правото, според „Правосъдие за всеки“.

Инциативата призовава депутатите да направят промени в Закона за съдебната власт или да спрат настоящия състав на ВСС да проведе процедурата за избор на главен прокурор.

Това следва да стане преди началото на парламентарната ваканция през август, за да се избегне възобновяването на процедурата от настоящия състав на ВСС.

Още новини от деня – четете тук