Начало Свят Изследователи поставиха под съмнение мозъчния имплант за зрение на Илон Мъск

Изследователи поставиха под съмнение мозъчния имплант за зрение на Илон Мъск

34
Илон Мъск
Снимка: БТА

Недавно изследване от американски учени поставя под съмнение последните твърдения на Илон Мъск, че мозъчен имплант, разработен от компанията му „Нюралинк“, може да възстанови зрението на слепи хора или дори да ги надмине със свръхчовешко зрение, съобщи АФП.

През март милиардерът посочи в социалната мрежа, че следващият проект на „Нюралинк“, наречен „Блайндсайт“ (Blindsight), може да

помогне на слепи хора да видят отново, включително тези, които са слепи от рождение,

като увери, че имплантът вече функционира успешно при маймуни.

Въпреки това, изследователите казват, че проектът на Илон Мъск се основава на грешен принцип, че поставянето на милиони малки електроди в частта на мозъка, отговорна за обработката на зрителна информация, ще доведе до зрение с висока резолюция, коментира професор Айон Файн от Вашингтонски университет, който е съавтор на изследването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“ (Scientific Reports).

Използвайки данни от животни и хора, учените разработиха компютърен модел – нещо като виртуален пациент, за да изследват какво преживяване би имало човек с мозъчен имплант от типа „Блайндсайт“.

Инженерите често смятат, че електродите създават пиксели, но биологията работи по различен начин“, пояснява Файн.

За постигането на добро зрение е нужно не само стимулиране на отделни клетки, както правят имплантите, но и създаване на невронен код, който да се разпространи в множество клетки.

Според Файн, учените все още не са близо до разбирането на начина, по който може да бъде създаден невронният код, необходим за възстановяване на зрението на слеп човек, което означава, че постигнатите резултати с импланта на Илон Мъск ще бъдат ограничени.

Много хора губят зрението си в старостта си и може да опитат да възстановят зрението си с отчаяние. Затова, когато Мъск казва неща като „това ще надмине човешкото зрение“, това е опасно“, продължава Файн.

Компанията „Нюралинк“ със седалище във Фримонт, Калифорния, е поставила своя първи мозъчен имплант през януари на пациент – 29-годишният Ноланд Арбо, който е парализиран от кръста надолу след гмуркане, като пробва метода „Блайндсайт“.