Начало България Според Христо Иванов отстраняването на Пеевски минава през сътрудничество с Доган

Според Христо Иванов отстраняването на Пеевски минава през сътрудничество с Доган

64
Христо Иванов на конференцията на ДБ Снимка: БТА
Христо Иванов
Снимка: БТА

Политическата партия „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се стреми да сътрудничи с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган с цел да премахне Делян Пеевски.

Това заяви бившият лидер на „Да, България“ Христо Иванов по време на предаването „Студио България“ на Свободна Европа.

Иванов посочи, че е необходимо да се работи с хора в ДПС, които са против Пеевски. Той спомена, че това включва работа с Доган.

Трябва да бъдем тактически умни и да изберем пътя към премахване на корупцията в държавата, дори чрез сътрудничество с хора, представлявали предишните етапи на този процес“, коментира Иванов.

Христо Иванов отбеляза, че ПП-ДБ е станала двукратно загубеща партия – първо с неуспешната реформа и после със съюза с ГЕРБ и ДПС.

Бившият лидер на „Да, България“ подчерта, че миналогодишният курс на ПП-ДБ беше необходим, защото целта беше да се намери консенсус за съдебната реформа сред различни политически групировки.

Обаче този подход се оказа неприемлив за значителна част от нашите избиратели“, поясни Иванов при интервю за Генка Шикерова.

Според Иванов основният проблем на България е корумпираният държавен апарат, който през последните години е бил асоцииран главно с Пеевски.

Той подчерта, че съдебната реформа трябваше да бъде начин да се „излекува политическата система от корупцията“.

Иванов поясни, че най-големият актив на прокуратурата не е да действа срещу някого, а да не действа. Той обясни, че това се постига чрез така наречените „дела на трупчета“, където прокуратурата се използва за балансиране на властовите отношения в страната. За манипулиране на хора в политиката и поддържане на други в подчинение.

Иванов е на мнение, че „корупцията, политическите услуги и кумотствата са валута. Пеевски е гарант за тази система“.

Главният проблем е, че ни създадоха усещане, че сме ги излъгали“, добави Иванов.

Христо Иванов отбеляза, че коалицията ПП-ДБ не е провела достатъчно открит и честен диалог с гражданите. „Не ги предупредихме,“ каза той.

Иванов допълни, че след изборите за 49-то Народно събрание, сигналите от гражданите бяха „никога повече с ГЕРБ“. Според него, вместо ясно да изложат следващите стъпки, от коалицията продължиха да радикализират позициите си.

След това сутринта хората видяха, че правим нещо, което продължихме да ги убеждаваме, че не е така, че това не е коалиция“, коментира той.

Той обясни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не желае да управлява с Кирил Петков и да бъде отговорен за кабинет, в който Пеевски играе роля.

„Пеевски осигури допълнителни депутати, чрез които да контролира бъдещето на кабинета,“ допълни той.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство

Според Иванов целта на Пеевски в момента е да запази политически влияния като се опитва да задържи контрол върху част от ДПС. Той коментира, че нещата няма да станат така и нов проект за власт също не е вероятно. „Това не са истории за наивници,“ каза Иванов.

Ние ще работим в условия на малцинство и в трудна обстановка“, сподели Христо Иванов.

По думите му лидерите в коалицията трябва да се консултират с хората, чиито мнения идеи се различават от техните.

Иванов изтъкна, че е възможно да се постигнат големите цели и без участието на Пеевски, тъй като има достатъчно ресурси за това. Той коментира, че Пеевски просто беше фактор, който „изтърси големите цели“.

Петков и Василев скептични за правителство с третия мандат: Няма антикорупционно мнозинство

Според Иванов е важно да се сработи с хората, които не споделят гледните точки на лидерите в коалицията.

„Трябва да приемем, че ще работим с хора, които се противопоставят на Пеевски в ДПС“, посочи той.

Иванов подчерта, че това означава да се сработи с Доган.

„Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, за да махнем последния модел на корупционната държава, дори с тактическо взаимодействие, моментно, с човек, който е представлявал предишните етапи на това“, каза Иванов.