Начало България Послания за ляво обединение по време на традиционния събор на БСП на...

Послания за ляво обединение по време на традиционния събор на БСП на Бузлуджа (ОБЗОР)

64
БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа
Снимка: БТА

Левицата от цялата страна се събра днес на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбеляза 133 години от Бузлуджанския конгрес и от създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото “Заедно! Началото е Бузлуджа!”, съобщиха от пресцентъра на партията, предаде БТА.

Събитието се проведе с призиви за обединение в левия политически спектър. Но важното е не кой ще ръководи партията столетница, а как ще се развива тя като партия на европейските социалисти или ще запази комунистическия си характер, копирайки поведението на „Възраждане“.

Посланията за обединение в лявото пространство и желанието за победа на предстоящите парламентарни избори бяха изпратени по време на събора на БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. Днес БСП отбелязва 133 години от Бузлуджанския конгрес и създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото “Заедно! Началото е Бузлуджа!”.

Хиляди членове и приятели на БСП се събраха и тази година на Националния събор на партията. В официалната част се включиха председателят на партията Атанас Зафиров, членове на Националния съвет, народни представители, евродепутатът Кристиян Вигенин. Сред публиката бяха и членове на други леви формации, които вчера подписаха харта за обединение на левия политически пространства. Присъстваха президентът Георги Първанов, Мая Манолова, Петър Курумбашев и други политици.

БСП не се продава, БСП не е на борсата, БСП няма да се преобразява, няма да попадне в друга партия и няма да приеме нищо от друго, каза председателят на БСП Атанас Зафиров. Зафиров добави, че е необходима промяна, тъй като времето и историята не чакат. “Този момент е исторически, трябва да сме на висотата на отговорността, която ни е възложена. Левицата е доказала, че може да намери правилните решения по време на кризи, но само когато е обединена и солидарна, и това е само началото”, заяви Зафиров.

Вътрешно обединение на БСП, обединение на всички леви партии и край на “студената война” с институциите са ключът за промяна и по-добро бъдеще, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Той подчерта, че безединени леви партии не могат да подобрят живота на българите. Прекратете войната с институциите, особено с президентската институция, призова той. Край на тази студена война, която позволи на други проекти да влизат в политическото пространство, допълни Гуцанов и напомни, че вчера в Стара Загора левите формации подписаха Харта за общи действия и политики си.

Изгубихме твърде много време във вътрешни борби, каза от трибуната и Александър Симов. Левицата трябва да е силна, защото е алтернативата на “всички безумия”. Само левицата се занимава с ежедневните проблеми – как да оцелеем утре, какво бъдеще искат хората, дали България има социално бъдеще. Това е нашата мисия – да покажем, че България може да бъде различна държава, посочи Симов.

Заместник-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин връчи колективна награда от името на Националния съвет на партията на младежкото обединение на БСП, което въпреки трудностите продължава да се развива и да дава нова перспектива на левицата в България. Той подчерта, че мира е основното послание на БСП и че няма да позволят на България да се включи в войни на чужди територии.

По време на събора на БСП бе връчена и традиционната награда „Георги Кирков“ за политическа журналистика и публицистика. С нея бе удостоен Боян Бойчев, който благодари на ръководството на партията и на вестник „Дума“, за подкрепата и публикуването на неговите материали, които не винаги са политически коректни, според него.

Посетителите на историческата поляна се насладиха на изпълнения на певеца Миро, на Владо Димов, на гайдарски състав от Николаево и други. След официалната част хората се разпръснаха по историческата поляна.

Минали събори на Бузлуджа

През 2007 г. съборът на Бузлуджа бе отложен за последния момент поради пожарите в България и грижата на БСП да не постави хората и природата в опасност. Решението за отлагане бе взето от Изпълнителното бюро на БСП два дни преди събитието. На 1 септември 2007 г. се проведе празникът, на който бяха представени кандидатите за кметове на БСП за предстоящите местни избори.

През 2008 г. националният събор на левицата на Бузлуджа започна с ритуал по повод боевете на Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) и 130-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът завърши с Buzludzha Оpen – вечер на открито, където стотици млади социалисти се включиха. Тогава лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев се прояви като диджей за кратко и поздрави младежите с денс микс на песента „Една българска роза“. По-късно Йоанна и Deep Zone изпълниха песента DJ, Take Me Away, а Станишев участва в миксирането на песента. Програмата за младежите продължи до ранните сутрешни часове с изпълнения на DJ Rossko, Balthazar, JackRock, DJ Dian и германските диджеи Da Hool, Amok и Alex Kvitta. На събора бургаските социалисти подариха на БСП сертификат за регистриране на звезда от шеста звездна величина в съзвездието Воловар, за „да символизира светлината, която през годините води БСП като й показва пътя към себе си и към сърцата на хората“.

През 2011 г. БСП успя да „запали“ рубинената звезда на паметника на Бузлуджа в организацията на свое мероприятие преди събора. Автентичната звезда на сградата беше разгръщана и звездата свети, озаряваща историческата поляна, на която се събрали младите социалисти. Това стана чрез кампанията „Предай звезда нататък“, инициирана от Младежкото обединение на БСП, която беше свързана с 120-годишнината на партията. Целта беше да бъдат вдъхновени други младежи от социалистическата идея и да я „предадат нататък“.

Председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев обясни, че след разрешение от областния управител на Стара Загора за разполагане на апаратура в паметника, последваща заповед забрани достъп до сградата за предотвратяване на инциденти. После на преговори с полицията ръководителя на БСП Сергей Станишев, председателят на Младежкото обединение Явор Гечев, секретарят на БСП Антон Кутев и депутати въпреки всичко бяха допуснати до паметника. В сградата влиза само техникът, който включва захранването и звездата започва да свети. След това концертът на историческата поляна продължава с участието на певеца Миро, който отново ще се изяви на събора тази година.

През 2011 г. на Бузлуджа членовете и симпатизантите на левицата бяха представени на кандидатът на БСП за президент, Ивайло Калфин.

През 2020 година, по време на пандемията, БСП организира национален протестен митинг „Бузлуджа 2020“ на жълтите павета в столицата под мотото „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България“. „Тук сме заедно, за да спасим България от мафията“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред гостите. Преди митинга на жълтите павета на 25 юли, тълпата премина пеша по улиците на столицата. По-късно, на 1 август, ръководството на БСП и представители на общинските и областни организации от Старозагорска и Габровска област отдадоха почит, поднасяйки венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър в Бузлуджа, на барелефа на основ