Начало Водещи Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом

84
Джо Байдън
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и няма да се бори за втори мандат.

В профила си в социалната мрежа „Екс“ той написа, че е в интерес на страната и на неговата партия да се оттегли.

„Въпреки че намерението ми беше да се боря преизбиране, вярвам, че най-доброто в интерес на моята партия и страната е да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“, каза Байдън в писмо, в което съобщава решението си.

Президентът направи шокиращото изявление след продължителна кампания от страна на членове на Демократическата партия, които все повече не виждаха път към победа с кандидат като Байдън, пише The Guardian.

Повече от 30 демократи, членове на Конгреса, призоваха Байдън да се оттегли.

Анкета на ABC News/Ipsos, публикувана в неделя, установи, че 60% от демократите смятат, че той трябва да прекрати кандидатурата си.

Оттеглянето на Байдън идва по-малко от месец след участието му в телевизионен дебат срещу Доналд Тръмп, след който се разгоряха дискусии доколко настоящият президент е в състояние да изпълнява задълженията си за още 4 години.

Това е исторически ход, който вкарва и без това бурната надпревара за Белия дом през 2024 г. в нова посока, отбелязва АФП.

Очаквайте подробности!