Начало Водещи Илиян Василев само за ДЕБАТИ: Борисов, Пеевски и Радев имат изгода от...

Илиян Василев само за ДЕБАТИ: Борисов, Пеевски и Радев имат изгода от „Възраждане“ и стресирането на обществото

69
Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев имаха и продължават да имат изгода от „Възраждане“ и стресирането на обществото. А през стресирането на обществото и стресирането на западните ни съюзници, продават своята версия на управляем атлантизъм.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ Илиян Василев.

По думите му в парламента няма ярки фигури, които да оборват тезите на „Възраждане“, „които никога не стигат до край да кажат каква е алтернативата“.

„Тяхната теза е винаги в едно измерение – колко е лош Западът, колко е лошо еврото, но те не могат да предложат алтернатива. И тук е проблемът. За видните лица в ГЕРБ „Възраждане“ не е тема. От друга страна пък на реден план изпъква медийно основно Пеевски, който […] повече громи другия представител на линията, която „Възраждане“ прокарва – това е президентът Румен Радев. И имаме една относително плаха […] реакция от страна на ПП-ДБ, които някак високомерно казват: „Ние няма какво толкова да говорим и да оборваме „Възраждане“, защото техните тези са абсурдни“. Да, те са абсурдни“, каза Илиян Василев.

Според него, абсурдни тези и твърдения изискват навременна реакция, и пренебрегването „Възраждане“ като „второстепенна тема“ и грешен подход.

Според Василев реалната опасност за страната е на терена да влезе „по-голямата партия на Радев или пък на обединените радевисти, или хора, които изповядват близки възгледи, и тогава вече разделението в обществото ще бъде действително мащабно“.

В същото време според него, аналозите на такова управление, каквото се вижда в Унгария и Сърбия, нямат друг път освен този към ЕС и НАТО, а не излизане от тези два съюза.

„По същия начин Орбан не излиза от ЕС и НАТО, защото Русия е в руини като икономика и като алтернативен център на икономическо развитие. Дори най-отчаяният русофил няма да тръгне към Русия като перспектива за собственото си благоденствие, а Китай е далеч“, допълни Илиян Василев.

Цялото интервю с Илиян Василев четете утре.