Начало Свят Глобиха италианска журналистка с 5000 евро, заради подигравка с ръста на Джорджа...

Глобиха италианска журналистка с 5000 евро, заради подигравка с ръста на Джорджа Мелони

44
Джорджа Мелони

Според съд в Милано, журналистката Джулия Кортезе трябва да заплати глоба от 5000 евро на италианския премиер Джорджия Мелони заради обиди в социалните мрежи, съобщава „Политико“.

Кортезе бе осъдена за две „клеветнически публикации“ в социалната мрежа „Екс“, които се заявяваха за ръста на премиера.

В една от публикациите си тя написа: „Не ме плашиш, Джорджия Мелони. В крайна сметка вие сте висока само 1,20 метра (4 фута). Дори не мога да те видя“. В другата я нарича „малка жена“.

Различни източници посочват височината на Мелони между 1,50 и 1,60 метра.

Публикациите на Кортезе за височината на премиера и последвалата глоба са продължение на дългогодишни спорове между тя и италианския лидер.

През октомври 2021 година Мелони подаде иск срещу Кортезе заради публикуване на редактирано изображение, на което премиерът е изобразен пред рамкирана снимка на Бенито Мусолини.

Судът реши, че постът с Мусолини не е престъпление, но в полза на Мелони бе решена да бъде глобирана поради коментарите за височината й.

Кортезе сподели, че преживяла три години на стрес и е била обект на сексистки обиди и заплахи както за нея, така и за дъщеря й от поддръжниците на Мелони.

Тя предложи да публикува извинително писмо, но Мелони отби.

Това не е първият случай, в който Мелони се сблъска с журналист. През октомври миналата година репортерът Роберто Савиано беше глобен с 1000 евро от съда в Рим след като обидил политиката на Мелони към мигрантите в телевизионно шоу.

По време на делото няколко медийни организации изпратиха отворено писмо, насочено срещу решението за глобата на Савиано.

Асоциациите за свобода на словото предупреждават, че намесата на правителството в медийния пейзаж и юридическите процеси срещу журналисти се увеличава под властта на Мелони. Италия падна с пет позиции в глобалния индекс на „Репортери без граници“ за свобода на словото.

Кортезе обвини Мелони в опит за заглушаване на критичните гласове в журналистиката, по сходст образ действащ с унгарския премиер Виктор Орбан. Тя казва: „Методът на Мелони е да създаде черен списък с всички журналисти и коментатори, които са неблагосклонни към нея и могат да й причинят ‘вреда’ някакъв начин“.

През юни Европейската комисия съобщи, че наблюдава „негативни тенденции“ в медийната среда в Италия.

Кортезе заключи: „С това правителство свободата на изразяване в Италия, която вече е ниска спрямо други страни, намаля още повече“.

Офисът на Мелони все още не е коментирал на случая.