Начало България ГЕРБ и ИТН поискаха редактиране на декларацията на ПП-ДБ (ОБЗОР)

ГЕРБ и ИТН поискаха редактиране на декларацията на ПП-ДБ (ОБЗОР)

44
Представителите на ПП-ДБ днес разговаряха с президента
Представителите на ПП-ДБ днес разговаряха с президента
Снимка: Булфото

В началото на разговорите относно декларацията, предложена от ПП-ДБ за съставяне на мнозинство в парламента, стана ясно, че този документ няма да бъде достатъчен да създаде мнозинство за формиране на правителство.

Безпокоителното е, че макар повечето партии в парламента да изразиха готовност да участват в разговорите, те не са готови да подкрепят формирането на правителство.

Днес се проведе среща с представители на ГЕРБ-СДС, на която стана ясно, че ако декларацията на ПП-ДБ бъде представена за разглеждане в парламента, тя ще бъде подложена на промени.

Ние категорично заявихме, че няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителството за втори мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако бъде сформирано такова мнозинство както за втори, така и за трети мандат, ако вторият не успее.

Това заяви Росен Желязков пред медиите.

Двете ДПС се разделиха и в подкрепата за разговори с ПП-ДБ

Вярваме, че тези разговори са изключително важни за постигане на общи цели и намерения, включително законодателни възможности за мнозинство, като се отчита политическата тежест на различните политически групи в парламента, посочи Желязков.

Представителите на ГЕРБ-СДС на срещата ясно посочиха, че ако декларацията бъде представена в парламента за разглеждане от комисиите и пленарата, вероятно ще бъде променена.

Това заяви Желязков, допълвайки, че е от съществено значение да се разгледа предложеният от ГЕРБ-СДС закон за отнемане на незаконно придобитото имущество и е препоръчително да се разгледат и другите инициативи за по-добро управление на публичните ресурси.

Желязков още посочи, че в парламента има процеси на хаос и липса на политическа воля, като всеки политик се опитва да се определи като опозиция. Той подчерта липсата на способност да се формира стабилно мнозинство е един от основните фактори, които водят към предстоящи нови избори.

„Изразяваме загрижеността си, че само мнозинството, което избере изпълнителна власт, правителство, може да придаде жизненост на Народното събрание, и не би трябвало президентът да бъде натоварен като „господар на времето“, решаващ колко и кога да заседава парламентът“, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Преди старта на разговорите: ПП-ДБ вече не са оптимисти за мнозинство за правителство

Преди старта на разговорите, ПП-ДБ изразиха песимизъм относно изхода от тях.

Ние разчитаме на широка подкрепа. Виждам, че някои се опитват да балансират между подкрепата и несъгласието, като същевременно изглежда, че казват, че са против корупцията, но в реалността или дават пакетни оферти, или обясняват защо няма да подкрепят законите. За сега не съм оптимист“, заяви Божидар Божанов.

Представители на ИТН също поискаха редакция на декларацията поради противоконституционни текстове в нея.

„Ако направят редакция на документа и премахнат всички противоконституционни аспекти от него, ще седнем с нашите юристи и ще обсъдим приоритетите, тъй като има разумни идеи, но и тотални противоречия с Българската Конституция. Не ме учудва, защото някои от колегите, които предлагат тази декларация, вече са настъпвали върху Конституцията. Няма да позволим да го направят отново“, сподели Станислав Балабанов.

Представители на БСП потвърдиха участието си в разговорите, но и те не бяха оптимистични. Депутатите от ДПС около Делян Пеевски бяха категорично против декларацията и затова не бяха поканени. От страна на колегите им, свързани с Джевдет Чакъров, пък беше изразена готовност за разговори, въпреки че имаха собствени резерви.

От „Възраждане“ още преди началото на разговорите поставиха условие – ПП-ДБ да подкрепят декларация на русофилската партия, която предвижда провеждането на пет референдума, сред които за запазване на лева и за излизане от НАТО.