Начало България Андрей Гюров: Отстраняването ми от БНБ може да се превърне в проблем...

Андрей Гюров: Отстраняването ми от БНБ може да се превърне в проблем за присъединяването ни към еврозоната

59
Андрей Гюров
Андрей Гюров
Снимка: Архив

Правомощията на Андрей Гюров са прекратени до произнасянето на решение от съда. Съдът трябва да се произнесе в двуседмичен срок. Това беше потвърдено от самия Гюров в предаването „Лице в лице“ по БТВ след като Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) спря правомощията му като подуправител на БНБ поради несъвместимост. Причината е решението на антикорупционната комисия от края на юни, което заяви несъвместимостта на Гюров поради неговата предишна принадлежност към политическа партия и търговско дружество. Той впоследствие ясни, че ще обжалва този случай пред Върховния административен съд.

Гюров посочи, че решението на Управителния съвет на БНБ е преждевременно, тъй като има активна жалба в съда, която според него спира действието на решението на антикорупционната комисия. Той подчерта, че това решение не е в сила и не предполага никакво правно въздействие, като се базира изцяло на решението на комисията. Според него, това прави решението на Управителния съвет неточно. Тъй като няма доказателства, че той е извършвал забранена дейност, добави Гюров.

С цел законното упражняване на правата си, Гюров ще представи съдебна жалба срещу решението на БНБ в предвидения законен срок от седем дни.

Отстраненият подуправител на БНБ коментира, че законът трябва да бъде коректно тълкуван и изпълнен. Той уточни, че преди своя пост в централната банка, той беше член на две некомерсиални сдружения. Едното организираше събития по икономика, докато другото беше спортен клуб, който обаче не беше активен.

Гюров подчерта, че напускането му от тези дружества беше своевременно и правно документирано, не предизвиквайки проблеми по отношение на закона.

Ситуацията с неговото отстраняване е наблюдавана от висши инстанции в Европейската комисия и Европейската централна банка, тъй като произволното му развитие може да наруши правилата на ЕЦБ. Гюров изрази убеждението си, че решението на БНБ ще бъде отменено от независим и прозрачен съд.