Начало България Нечувано: Майка от Стара Загора е държала под ключ двете си деца...

Нечувано: Майка от Стара Загора е държала под ключ двете си деца 4 г.!

44
полиция
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА архив

Двете деца от Стара Загора – на 14 и на 17 години са били пазени вкъщи затворени в продължение на четири години. Пред една година местният омбудсман Иванка Сотирова получил сигнал за случая и организирал освобождението им след постоянни борби с институциите. Сега децата са отредени при роднини, следват индивидуална образователна програма, съобщи БНР.

„Трагедията се състои в това, че майката им е с психически проблеми, поради което децата не са ходили на училище цели четири години. Били са затворени вкъщи и са излизали само през нощта“, сподели Иванка Сотирова за Радио Стара Загора.

Децата били изведени след 12-часово наблюдение в дома. Оказало се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, повече от веднъж са сигнализирали в различни институции за положението, но не са получили адекватен отговор.

„Майката е изолирала децата си с надеждата да ги насочи към религията. Трудно е да се установи конкретният мотив за постъпките й“, поясни Сотирова.

След като децата бяха освободени, тя се сблъскала с проблеми при подготовката на психо-профилите на майката и децата.

„Имаше съпротива от медицинските учреждения – разбрахме, че в региона няма детски психиатър. Трябваше да положим големи усилия, защото институциите се оказаха безразлични и неактивни към случая“, посочи омбудсманът.

Нехуманното отношение в голяма степен засегнало чиновниците в институциите“, допълни Сотирова. Сега децата се грижат от роднини, имат развит речник и са на индивидуална подготовка, за да се присъединят към своите връстници в училище.

„Това е истинска трагедия. Надявам се да няма други подобни случаи“, коментира омбудсманът. Майката на децата е настанена в психиатрична клиника.