Начало Новини ХИНА: Борис Вуйчич ще бъде трети мандат управител на Хърватската национална банка

ХИНА: Борис Вуйчич ще бъде трети мандат управител на Хърватската национална банка

29
ХИНА: Борис Вуйчич ще бъде трети мандат управител на Хърватската национална банка

Борис Вуйчич беше преизбран за управител на Хърватската национална банка трети пореден мандат, като 79 членове на парламента гласуваха „за“ и 55 „против“, предаде хърватската агенция ХИНА.

Вуйчич, роден в Загреб на 2 юни 1964 г., завършва през 1988 г. Загребския факултет по икономика и получава докторска степен пак там през 1996 г. Като стипендиант на Фулбрайт прави докторантура в Департамента по икономика на Мичиганския щатски университет, САЩ, през 1994/1995 г. През 1995/1996 г. работи в Европейската комисия в Брюксел, първо като стажант, а след това като външен съветник в отдел „Парични въпроси“. Вуйчич е доцент в Загребския факултет по икономика от 2003 г. В Загребския факултет по природни науки, катедра по математика, той изнася лекции като гост-професор от 2004 г. насам.

Управителят на Хърватската национална банка е член на Управителния съвет на Европейската централна банка от 1 януари 2023 г., когато Хърватия се присъедини към еврозоната.

Вуйчич встъпи в длъжност като управител на Хърватската национална банка на 8 юли 2012 г. На 13 юли 2018 г. хърватският парламент го преназначи за втори шестгодишен мандат.

Днес част от опозиционните депутати отново го разкритикуваха, че не си е свършил работата и най-вече да осигури ценова стабилност.

Заместник-управителят на Хърватската национална банка Сандра Швалек беше преназначена за втори мандат, а Марое Ланг беше назначен за подуправител.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)