Начало България Лицето на уникалната статуя, открита край Петрич, изненада археолозите (СНИМКИ)

Лицето на уникалната статуя, открита край Петрич, изненада археолозите (СНИМКИ)

109
Лицето на статуята вече е видно Снимка:БГНЕС
Лицето на статуята вече е видно
Снимка:БГНЕС

Статуята от Херкалея Синтика „показа“ лицето си изцяло, докато я опаковаха за пренасянето й в музея на Петрич, според информацията на Археология Булгарика във Фейсбук.

Лицето е много интересно и носи намек за портретни черти на владетел, изобразен като бог, каза проф. д-р Людмил Вагалински, който ръководи археологическия екип, цитиран от Дарик.

Съществуват предположения, че статуята може да е от по-ранен период от този, предполаган до момента.

Мраморната статуя беше открита миналата седмица от археолозите в античния град Хераклея Синтика близо до Петрич.

Статуята беше извадена днес Снимка: БГНЕС

Първоначалното мнение на археолозите беше, че статуята представлява бога Хермес. След като днес видяха лицето й, те бяха сигурни, че не става въпрос за Хермес, а по-скоро за героизиран владетел. Идентичността на лицето ще бъде разкрита в следващите работи по статуята.

Статуята беше открита в подземния канал Клоака Максима на град Хераклея Синтика, като се смята, че античните обитатели са я скрили там, за да я запазят от евентуално земетресение. Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон.

На петък следобед статуята бе пренесена с кран след като беше пакетирана в дървена кутия. Планирано е откритието да бъде изложено в историческия музей в Петрич.

Статуята беше пренесена с кранСнимка: БГНЕС
Статуята беше пренесена с кран
Снимка: БГНЕС

Предполага се, че статуята е била погребана в края на четвърти век след Христа. Проф. Вагалински вярва, че тя е поставена в канализацията няколко години след 380 година от новата ера, когато император Теодосий I обяви християнството официална религия в Римската империя.

Счита се, че езичниците в античния град, където е намерена статуята, наречен тогава Хераклея Синтика, са искали да запазят своите съкровища от възможно християнско разрушаване.