Начало България ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване...

ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване на лева

39
ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване на лева

Групите „Възраждане“ и „Има такъв народ“ предлагат провеждане на референдум за запазване на българския лев до 2043 година.

Целта е да бъде внесено предложението в Народното събрание, обявиха представители от двете групи.

При въпроса за избора на срок до 2043 година, от представителите на „Възраждане“ посочиха, че това е в резултат на техните изчисления.

Това предложение беше отхвърлено от парламента преди няколко месеца, но решението на Конституционния съд не го определи като противоконституционно. Затова ние го внасяме на повторно разглеждане, коментира един от представителите на „Възраждане“.

Представителите на „Има такъв народ“ посочиха, че подкрепят присъединяването към еврозоната, но само когато България е готова за това.

Председателят на групата на „Има такъв народ“ коментира: „Ние считаме, че България трябва да стане част от Еврозоната, когато е напълно готова. Подкрепяме референдума на „Възраждане“ поради морални причини“.

Преди година парламентът отхвъли искане на „Възраждане“ за провеждане на национално допитване за запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 година, след като те събраха около 600 хил. подписи.

След като „Възраждане“ обжали противоконституционността на решението на парламента, Конституционният съд отхвъли искането им.