Начало България „Да, България“ призова за правителство за 1 година с третия мандат

„Да, България“ призова за правителство за 1 година с третия мандат

49
Да, България!

Партията „Да, България“ предлага трети мандат за съставяне на правителство с непартийно национално управление за до 1 година. Решението бе взето от Националния съвет на партията след продължително заседание, информира Българското национално радио.

„Да, България“ предложи на коалиционните си партньори от ПП-ДБ да работят за постигане на кабинет с трети мандат. Обаче това изисква установяване на готовност за широки антикорупционни реформи, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната система.

Ето какви решения взе ръководството на Промяната

Партията „Да, България“ предложи няколко ключови приоритета за новия кабинет:

завършване на съдебната реформа с нов закон за съдебната власт, регулаторни промени и реформа на службите, както и изменения в изборния кодекс и закона за политическите партии за по-голямо доверие в изборния процес.

При наличие на подкрепа за реформите, бъде подписано споразумение за съставяне на управление с ограничен мандат от 9 до 12 месеца, включващо и продължаване на европейската интеграция и геополитическата ориентация на България.

Ако 50-ото Народно събрание не успее намери правителство, предложеният модел за преговори за управление да стане стандартен под формулата „подкрепа срещу реформи“, предлага „Да, България“.

Така партията става втората в коалицията, която търси трети мандат след предложението на ДСБ за „техническо правителство“.

Въпреки това ръководството на ПП не вижда възможности за създаване на антикорупционно правителство в настоящата Народно събрание.