Начало Свят Може ли при новото лейбъристко управление Лондон да преразгледа решението си за...

Може ли при новото лейбъристко управление Лондон да преразгледа решението си за Брекзит?

79
Киър Стармър
Новият британски премиер Киър Стармър/ Снимка: БТА

Британската икономика продължава да се бори след Брекзит – спад на БВП, намаляващи чужди инвестиции и загуба на работни места. Въпросът е дали новото лейбъристко управление ще преразгледа решението за излизане от ЕС.

Новият британски премиер Киър Стармър, който подкрепяше Брекзит, избягваше да обсъжда преразглеждане на решението за излизане, което беше взето на референдума през 2016 година. Спекулации показват, че той не искаше да губи гласовете на консервативните избиратели, разочаровани от текущата ситуация в страната, включително дългите опашки за здравни грижи и високите цени.

Предизвикателства след Брекзита

Независимо от това, победата на Лейбъристката партия подчерта необходимостта от стратегия за възстановяване на икономиката след Брекзит. Новият премиер ще срещне трудности, ако Великобритания остане извън единния пазар на ЕС, казва лондонският икономист Димитрий Зенгелис.

Анализи показват, че британската икономика е пострадала значително след Брекзит – съкращения в БВП, намаляващи инвестиции и загуба на работни места. Все по-голям брой фирми изразяват желание Великобритания да се завърне към единния пазар на ЕС, за да улесни търговските процеси.

Има ли шанс за преразглеждане?

Надеждите за преразглеждане на Брекзит може да се осъществят с ръстащия натиск от страна на бизнеса и гражданите, които се борят за по-добър стандарт на живот. Въпреки това, професорът по европейска политика Ананд Менон твърди, че няма да има рязки промени в икономическата стратегия на Стармър по въпроса за Брекзит.

Лейбъристите предлагат подобрение на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, както и нов отбранителен пакт между Лондон и Брюксел. Въпреки това, анализаторите смятат, че ЕС може да се съмни в желанието на Великобритания да сключи такъв пакт и търговските отношения да останат проблематични.

В крайна сметка, шансовете за преразглеждане на Брекзит се оценяват като ниски, но растящата обществена подкрепа може да промени ситуацията в бъдеще.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук