Начало Спорт Англия ще играе полуфинал след победа с дузпи над Швейцария

Англия ще играе полуфинал след победа с дузпи над Швейцария

79
Англия ще играе полуфинал след победа с дузпи над Швейцария
Снимка: БТА

Вторият в класирането на предишния европейски шампион, Англия, се осигури за полуфиналите на Европейското първенство по футбол след успешно изпълнение на дузпи и победа срещу Швейцария в четвъртфиналите. Играта завърши с резултат 5:3 след дузпите и 1:1 в редовното време и продълженията. На 10-ти юли в Дортмунд, „Трите лъва“ ще играят полуфинал с победителя от мача между Нидерландия и Турция.

Петимата футболисти, които бяха избрани от треньора Гарет Саутгейт да изпълнят дузпите в неговия 100-ти мач като ръководител на Англия, бяха успешни – Коул Палмър, Джуд Белингам, Букайо Сака, Айвън Тони и Трент Александър-Арнолд. Само Мануел Аканджи от Швейцария пропусна при първото изпълнение, а след това Фабиан Шер, Джердан Шакири и Зеки Амдуни се разписаха, но това не беше достатъчно за избягване на поражението.

Квадво Дуа, нападателят на Лудогорец, остана на скамейката за смяна и не влезе в игра за Швейцария.

През първото полувреме двете отбори играха динамично, но без реални възможности за голове и точни удари в рамките на вратата. Швейцарците се опитаха да създадат опасност в осмата минута, но защитникът на Англия успя да блокира подаването. В 16-ата минута, нападателят за Швейцария Коби Мейно изпрати топката към наказателното поле, но защитата на англичаните беше на пазар.

Капитанът на Англия Хари Кейн изпита натиск в наказателното поле на швейцарците в 17-ата минута, с вярни претенции за дузпа, но съдията Даниеле Орсато реши да не свири. Само четири минути по-късно, Кейн успя да надиграе противник и с глава, но не успя да направи точен удар в посока на вратата на Швейцария.

Джуд Белингам опита да намери съотборник в нападение в 29-ата минута, но безуспешно. Англичаните доминираха в позицията по време на пръвия полуминута и в края на първото полувреме се опитаха да наложат натиск върху добре организираната защита на Швейцария. В 43-ата минута, Букайо Сака изпрати силен удар към вратата на съперника, но беше блокиран от Фабиан Шер, а в 45-ата, Коби Мейно също стреля, но този път Гранит Джака изчисти топката в аут и първото полувреме завърши без голове.

След почивката, Швейцария похарчи първите атаки и в 51-ата минута Беер Емболо използва възможността и изстреля точно, но вратарят на Англия, Джордан Пикфорд, се погрижи за това. Рикардо Родригес пробва да подаде към наказателното поле на англичаните в 60-ата минута, но защитата на „Трите лъва“ се справи без проблеми.

По-подходящата игра на швейцарците им носи гол в 75-ата минута, когато Бреел Емболо отбеляза за 1:0. Джон Стоунс не успя да изчисти топката след паралелно подаване на голяма политика на Ндойе в наказателното поле, а Емболо превърти Кайл Уокър и изпрати топката в мрежата.

Англия изравни само 5 минути по-късно след индивидуално шоу на Букайо Сака, който постигна 1:1 с гол от далечина. Топката удари гредата и се вмъкна в мрежата на Швейцария.

Еберечи Езе застраши вратата на швейцарците в 89-ата минута, но ударът му отиде ляво от вратата. В третата минута на добавеното време, Стивън Цубер пропусна възможността да донесе успех на Швейцария след неточно центриране на Фабиан Шер и редовното време приключи наравно 1:1.

Деклан Райс накара вратаря на швейцарците, Ян Зомер, да покаже своите рефлекси в 95-ата минута след силен удар от разстояние, а в 102-ата, Джуд Белингам стреля опасно, но Зомер отново предотврати втори гол в своята врата.

Швейцарците оказаха напрежение в наказателното поле на противника в 113-ата минута, но не успяха да избият към вратата. С по-активни действия на играчите на Швейцария, влезналият като смяна, Джердан Шакири, удари греда в 117-ата минута след изпълнение на фаул, като след дузпите резултатът остана 1:1.

При изпълнението на дузпите, Англия играеше без капитана си, Хари Кейн, след като той се сблъска с треньора си Гарет Саутгейт на страничната и изглежда пострада, в резултат на което беше сменен от Айвън Тони.

Прочетете още спортни новини тук